1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Uruguay’dan elektrikte dijitalleşme adımı

Uruguay’dan elektrikte dijitalleşme adımı

Elektriğinin yüzde 98’ini yenilenebilir kaynaklardan üreten Uruguay, elektrik şebekesinde dengeyi sağlayabilmek için blockchain (blokzinciri) tabanlı çözümler geliştirecek.

Uruguay’dan elektrikte dijitalleşme adımı

Enerji Günlüğü - Elektriğinin yüzde 98’ini yenilenebilir kaynaklardan üreten Uruguay, elektrik şebekesinde dengeyi sağlayabilmek için blockchain (blokzinciri) tabanlı çözümler geliştirecek.

Son yıllarda elektrik sektöründe hızlı bir karbonsuzlaşma sağlayarak uluslararası rol model haline gelen Güney Amerika ülkesi Uruguay, bu gelişimini tamamlayacak yeni bir adım atıyor. Uruguay’ın şebeke operatörü Administración Nacional de Usinas y Trasmisiones Eléctricas (UTE), Energy Web ile inovasyon ve blockchain (blokzinciri) işbirliği anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında UTE gelecekteki çeşitli potansiyel senaryolar altında yenilik yapmasını ve gelişmesini sağlayacak blockchain tabanlı çözümler geliştirecek. Geliştirilecek çözümler, Enerji Web Zinciri ile EW Origin ve EW Flex yazılım geliştirme araç kitleri dahil olmak üzere Energy Web Dağıtık İşletim Sistemi’nden (EW-DOS) yararlanacak.

ON YILDA ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ

On yıl önceye kadar elektriğinin yüzde 40’ını petrolden üreten Uruguay, bugün elektrik üretiminin yüzde 98’ini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılıyor. Ülkenin büyük hidroelektrik kapasitesinin yanında, özellikle ülkenin elektrik üretiminin üçte birini karşılayan rüzgara yaptığı büyük yatırımlar bunu mümkün kılmış durumda.

BLOCKCHAİN TEKNOLOJİSİ İLE ŞEBEKE DENGESİ SAĞLANACAK 

Elektrik şebekesinde azami yenilenebilir enerji kapasitesi sağlanabilmesi için verilerin doğru yönetilmesi gerekiyor. Özel bir ağa sahip merkezi olmayan veri tabanı olan blockchain teknolojisi sayesinde üretimi tüketimle eşleştiren elektrik şebekesinde denge sağlanarak güvenli bir şekilde işletilebiliyor. Elektrik tüketicileri kendi üretimlerinden veya elektrik tasarruflarından elde ettikleri fazla elektriği kendi aralarında verimli bir şekilde takas edebiliyorlar. 

Blockchain, enerji alanında verilerin kaydı ile güvenliğinin artırılması, akıllı kontratlar ve üçüncü taraflara ihtiyaç duyulmayan iş modellerinin geliştirilmesi gibi konularda yüksek bir potansiyel sunuyor. Gelecekte özellikle elektriğin tedariği, üretimi ve dağıtım alanlarında birçok uygulama ile birlikte akıllı sayaç, akıllı ev cihazları uygulamaları, varlıkların, işlemlerin ve ödemelerin doğrulanması, kontrol edilmesi, karbondioksit sertifikaları gibi konularda blockchain kullanımının mümkün olabileceği düşünülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler