1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Uzun: LNG ve CNG rekabetçi gaz fiyatı için fırsat

Uzun: LNG ve CNG rekabetçi gaz fiyatı için fırsat

Enerji Günlüğü - STFA Enerji Grup Başkanı Aslan Uzun, LNG-CNG’nin doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından kullanılmasının vatandaşların liberal...

Uzun: LNG ve CNG rekabetçi gaz fiyatı için fırsat

Enerji Günlüğü - STFA Enerji Grup Başkanı Aslan Uzun, LNG-CNG’nin doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından kullanılmasının vatandaşların liberal fiyat oluşumu ile doğal gaz kullanabilmesine imkan sağladığını söyledi.

STFA Enerji Grup Başkanı ve GAZBİR Başkan Yardımcısı Aslan Uzun 3. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi ISTRADE 2018’de yaptığı değerlendirmede, LNG-CNG’nin doğal gaz dağıtım şirketleri tarafından kullanılmasının vatandaşların liberal fiyat oluşumu ile doğal gaz kullanabilmesine imkan sağladığını söyledi.

Enerji Bakanlığı Müsteşarı Fatih Dönmez’in yaptığı benzetmeye atıfta bulunarak bir özel halk otobüsü gözlüğüyle, yani bir dağıtım şirketi gözlüğüyle değerlendirme yapacağını  belirten Uzun, “Enerji Bakanlığının koyduğu Milli Enerji ve Maden Politikasının üç bacağının altyatırım, tedarik ve ticaret olduğunu belirtti. 

Uzun şöyle devam etti:

“BOTAŞ’ın büyük bir vizyonla iki tane FSRU’yu Türkiye’ye çok hızlı bir şekilde adapte etmesi, Egegaz’ın kapasite artırması, Marmara’nın çalışıyor olması birincisi bize altyapıda tedarik kısmında güçlendirdi. İkincisi GAZBİR adına da konuşursam geçen yıl gerçekten doğal gaz sektörü büyük bir yatırım gerçekleştirdi ve 2.3 milyon kişiye gaz götürdü. Şimdi bunun özüne inersek Erzincan Üzümlü ilçesine CNG ile gaz götürerek başladık. EPDK’nın ve Hüseyin beyin destekleriyle bunu lojistik ve enerjiyi evlendirerek gerçekleştirdik. Ama arkasından da LNG ile ilçelere gaz götürmeye başlamamız aslında bize bir çok boyuttan bir bakış açısı kazandırdı. Şöyle ki; birincisi pazar açısından baktığımızda pazarı büyüten, geliştiren bir ayağı oldu. İkinci ayağına bakarsak, politik ve sosyal açısından her ne kadar BOTAŞ büyük bir özveriyle yüksek basınç hattını taşımaya çalışsa da bir çok yere hem fiziki hem de zaman açısından daha hızlı gitmemiz gerekiyordu, bunu gerçekleştirmiş olduk. Aslında çok uzun yıllar gaza ulaşamayacak halkımızı temiz ve ucuz enerjiyle çok hızlı buluşturmuş olduk. Ben bunları çok küçük de olsa sektöre attığımız tohum gözüyle bakıyorum, biz bu LNG veya CNG’yi EPDK’nin kurul kararıyla ihale ile almaya başladık. Aslında bir nevi ilk defa ilçelere liberalleşmiş gaz vermeye başladık. Çünkü piyasaya çıkıp ihale ile gaz alıyoruz. Bu aslında tam OTSP’nin de devreye girmesiyle birlikte bize liberalliğe doğru bir adım atma imkanı sağladı diye düşünüyorum ve bunun aslında ileride diğer doğal gaz alım işlerinin de liberal bir şekilde pazardan yapılabileceğinin çok küçük de olsa bir nüvesi olduğuna inanıyorum. Bunların hepsini birleştirince üstüne bir de ihale ile BOTAŞ’tan veya özel sektörden ihaleyle gaz alınması aslında bize bu değişime başladığımızı ve değişim çağına girdiğimizi gösteriyor. Ayrıca EPİAŞ’ın yaptığı bu yeni sistemle bunu dijital bir ortama da taşımış olduk, çok daha şeffaf bir ortama taşımış olduk. Bu da bize çok büyük bir artı veriyor. Böylece aslında stratejinin üç bacağına da girdiğimizi gösteriyor. Bu bizler için çok büyük bir fırsat. Tabi ki zaman alacak. Bunda bir tek dayanma sorunu ortaya çıkıyor. Bu yıl zor bir yıl olacak belki ama ama hiç bir şey kolaylıkla olmuyor. Hep birlikte atlatacağız. Başladıktan sonra hız almak daha kolay oluyor.” 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü
Önceki ve Sonraki Haberler