1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Vadeli Doğal Gaz Piyasası uygulamaya hazır

Vadeli Doğal Gaz Piyasası uygulamaya hazır

01 Ekim 2021’de faaliyete başlaması planlanan vadeli doğal gaz piyasasıyla ilgili hukuki altyapı VGPUE’nin yürürlüğe girmesiyle tamamlandı. 

Vadeli Doğal Gaz Piyasası uygulamaya hazır

Enerji Günlüğü - 01 Ekim 2021’de faaliyete başlaması planlanan vadeli doğal gaz piyasasıyla ilgili hukuki altyapı VGPUE’nin yürürlüğe girmesiyle tamamlandı. 

Vadeli Doğal Gaz Piyasası İşletim Usul ve Esasları (VGPUE), Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. VGPUE ile birlikte söz konusu piyasanın hukuki altyapısı tamamlandı. VGP’de işlemler 01 Ekim 2021’de başlayacak. 

Usul ve Esaslar; piyasa işletmecisinin merkezi uzlaştırma kuruluşunun ve piyasa katılımcılarının vadeli doğal gaz piyasasına (VGP) dair hak ve yükümlülüklerine, vadeli doğal gaz piyasasında gerçekleştirilen işlemlere, uzlaştırma, fatura ve ödeme işlemlerine, teminat ve temerrüt yönetimi ile temerrüt garanti hesabına ilişkin usul ve esasları düzenliyor. 

Düzenlemeye göre VGP işlemleri teslimat dönemi esasıyla yürütülecek ve açık olan tüm kontratlar, seans süresince sürekli ticaret yöntemine göre işlem görecek. İlgili kontratın kapı kapanış zamanına kadar teklif verilebilecek; verilen teklifler eşleşmedikleri sürece güncellenebilecek. 

Piyasa katılımcıları, tekliflerin durumunu anlık olarak sürekli ticaret platformu (STP) ekranları üzerinden görebilecekler. 

VGP uzlaştırmasında uygulanacak fiyatlar, VGP kapsamında gerçekleştirilen ticari işlemler dikkate alınarak, teslimat dönemini kapsayan gaz günleri bazında ve her bir eşleşme için belirlenecek. 

Usul ve Esaslar’da piyasa işletmecisinin ve piyasa katılımcısının sorumlulukları ile piyasa katılımcılarının kayıt işlemleriyle ilgili hükümler, kontratlarla ilgili esaslar, seanslar ve günlük işleyiş süreçleri, teklifler, eşleşmeler, fiyatlar, pozisyon limitleri, teminatlar, temerrüt, uzlaştırma, bildirimler, faturalama ve ödemeler ile temerrüt garanti hesabı ile ilgili hususlar da düzenlendi. 

VGP devreye girdiğinde, Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezervinden çıkarılacak gazın, ileri tarihli kontratlarla satışına da imkan tanıyacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler