1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Vattenfall, denizüstü RES’inde yeşil hidrojen üretecek

Vattenfall, denizüstü RES’inde yeşil hidrojen üretecek

İngiltere hükümeti, İsveçli Vattenfall’un Hidrojen Türbin 1 adlı projesine 11.54 milyon dolar fon sağladı. Projede denizüstü rüzgar türbinlerine hidrojen elektrolizörleri yerleştirilecek.

Vattenfall, denizüstü RES’inde yeşil hidrojen üretecek

Enerji Günlüğü - İsveçli Vattenfall, denizüstü (offshore) rüzgar türbinlerine hidrojen elektrolizörleri yerleştirerek hızlı ve ekonomik hidrojen üretecek.

İsveçli çokuluslu enerji şirketi Vattenfall, hidrojen üretiminin denizüstü (offshore) rüzgar türbini ile tam entegrasyonunu test eden dünyadaki ilk projeyi hayata geçiriyor. Vattenfall, Birleşik Krallık Hükümeti tarafından sağlanan Net Zero Innovation Portfolio Low Carbon Hydrogen Supply 2 fonundan 9,3 milyon GBP tutarında (11.54 milyon dolar) inovasyon fonu aldığını açıkladı. Şirket, aldığı bu fon ile elektrolizörün doğrudan mevcut bir operasyonel türbine yerleştirilmesiyle dünyanın ilk hidrojen üreten denizüstü rüzgar türbinini geliştirecek. 2025 gibi erken bir tarihte ilk üretim hedefiyle çalışmalara hemen başlayacak.

PİLOT PROJENİN KAPASİTESİ 8 MW

Vattenfall'ın İskoçya sularında Aberdeen Körfezi'ndeki Denizüstü Rüzgar Santrali'ndeki pilot proje 8 megavat (MW) kapasiteye sahip olacak. Proje ile günde 24 bin kilometre yol kat edecek bir hidrojen yakıtlı otobüse yakıt sağlamak için yeterli hidrojen üretilebilecek. Şirket, hidrojeni Aberdeen Limanı'nda kıyıya borularla iletecek.

PROJE TÜRÜNÜN İLK ÖRNEĞİ 

'Hidrojen Türbin 1 (HT1)' adlı proje, hidrojen üretiminin denizüstü rüzgar türbini ile tam entegrasyonunu test eden dünyadaki ilk proje olmayı hedefliyor. HT1 ayrıca, yeşil hidrojen üretimindeki gelişimi hızlandırmak için denizüstü rüzgar santralleri ile birlikte konumlanan büyük ölçekli hidrojen projeleri için geliştirme ve onay süreçlerinin haritasını çıkaracak.

AĞIR SANAYİ VE AĞIR NAKLİYETE KİLİT ROL OYNAYACAK

Yapılan açıklamada, "Büyük miktarlarda fosil içermeyen hidrojenin mevcudiyetinin, ağır sanayinin (ağırlıklı olarak çelik, kimyasallar ve gübre üretimi ile rafinajda) karbondan arındırılmasında ve ağır nakliyede kilit bir rol oynayacağı kaydedildi.

BÜYÜK ÖLÇEKTE YEŞİL HİDROJEN ÜRETMENİN EN HIZLI VE UCUZ YOLU

Proje hakkında değerlendirme yapan Vattenfall Birleşik Krallık Ülke Müdürü Danielle Lane, denizüstü rüzgar türbinlerine hidrojen elektrolizörleri yerleştirmenin, büyük ölçekte fosilsiz hidrojen sağlamanın en hızlı ve en ucuz yolu olabileceğini söyledi.

Enerji Günlüğü 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler