1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Veri paylaşımında güneş sektörü işbirliği yapmalı

Veri paylaşımında güneş sektörü işbirliği yapmalı

 Enerji Günlüğü (SolarTR2016) – Güneş enerjisinde bakım maliyetlerinin doğrudan tüketiciye yansıyacağı ve bu nedenler bakım ve işletme verilerinin...

Veri paylaşımında güneş sektörü işbirliği yapmalı

 Enerji Günlüğü (SolarTR2016) – Güneş enerjisinde bakım maliyetlerinin doğrudan tüketiciye yansıyacağı ve bu nedenler bakım ve işletme verilerinin paylaşımı konusunda sektörün işbirliği yapması gerektiği vurgulandı. 

SOLAR TR2016 Konferansı'nın üçüncü günü sabah oturmunda güneş enerjisi panellerinin ticari ve çatı uygulamalarında kuruluş bakım aşamasında dikkat edilmesi gereken konular paylaşıldı.

Konuşmacılar, panellerin bakımının arıza çıktığında değil, sorunlar daha ortaya çıkmadan yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Büyük verinin paylaşımında sektörün işbirliği yapması önerildi.

YAPTIĞIMIZ HER BAKIM MALİYETİ DOĞRUDAN TÜKETİCİYE YANSIYACAK

Halk Enerji Direktörü Ergun Özkalaycı, bakım ve işletme anlamında dataların önemli olduğunu, bu dataların bilemedikleri konularda kendilerine tahmin yürütme ve öğrenmede referans sağladığını belirterek, ''Yaptığımız her bakımın maliyeti doğrudan tüketiciye yansıyacak. Büyük veriyi bu nedenle çok fazla önemsiyoruz. Büyük veri bilmediğimiz konularda genellemeler yapmamızı sağlıyor'' dedi.

Özkalaycı, şunları kaydetti:

''Halk Enerji olarak Türkiye'nin ilk lisanslı santrallerinden birini Erzurum’da hizmete soktuk. Yönetmeliğe göre hangi saat aralığında ne kadar elektrik ürettiğimizi öngörmek bir zorunluluk, bunun için de büyük veriyi çok dikkatli şekilde izlemeyip belli kararlara varmamız lazım. Sektörde işbirliklerine ihtiyaç var. Büyük veriyi birbirimizle paylaşacak yöntemler geliştirmeliyiz. Batıda santral verilerini, bakım verilerini ortaklaşa paylaşan kurumlar var. Bizim de bu verileri paylaşma ihtiyacımız var. Verilerin dışında kaynaklar da paylaşılmalı. Bu coğrafyada hepimizin bağımsız hareket etmesi durumunda çok yüksek maliyetleri yatırımcılara sunmak zorunda kalacağız.''

VERİYİ BİLGİYE DÖNÜŞTÜRECEK SİSTEMLERE İHTİYAÇ VAR

Endoks Firması Genel Müdürü Alper Terciyanlı da üretilen her kilovat saat enerjinin büyük önemi olduğunu, bunun beraberinde daha titiz çalışmayı zorunlu hale getirdiğini belirtti. 

Tasarımda ve uygulamada sektörde bir kalite sağlandığını, işletme bakım sürecinde ise güneş enerjisi santrallerinde izlemenin öne çıktığını söyleyen Terciyanlı, ''Orta vadede yatırıma sahip şirketlere baktığınızda yatırımcı gözü ile veriyi bilgiye dönüştürebilecek sistemlere ihtiyaç var. Daha çok verinin daha sık depolanması, analiz edilmesi ve günün sonunda verinin bilgiye dönüştürülmesi önemli'' dedi.

PANEL DİZİLİMİNDE GÖLGELENMEYE ÇÖZÜM

Solaredge Ülke Müdürü Cemil Tolun ise klasik sistemde panellerin üzerine gelen gölgelenmenin o dizinde bulunan bütün panelleri etkilediğini ve enerji kaybına neden olduğunu, güvenlik açığı bulunduğunu belirtti.

Solaredge'nin bütün bu sorunları ortadan kaldıracak yenilikçi bir çözüm geliştirdiğini anlatan Tolun, ''Bir panelin üzerine gelen gölgelemeden diğer panellerin etkilenmesi ortadan kalkmış oluyor. Çözümümüz tasarım esnekliği sağlıyor. Uzaktan izleme sistemiyle durumu anlık izleyebiliyor ve paneller arasındaki uyumsuzlukları ve orada üretilen enerjiyi istediğiniz zaman görebiliyorsunuz'' dedi.

PANEL SİSTEM HATALARI

ICE 62446 standartları hakkında bilgi veren Proerk Proje Koordinatörü Cenk Yıldırım, panel sistemlerinde yaşanan hatalara değindi. Yıldırım, ''Türkiye'de sıklıkla karşılaşılan hatalar; inventör, panel gibi ekipmaların kılavuzunu uygun montajlanmaması, taşıyıcı sistemlerde zedelenmeler, bağlantı hataları, bakım onarım arıza ve acil durum prosedürlerinin bulunmaması'' dedi.

ÖNCEDEN YAPILAN KONTROLLER ÖNEMLİ

TUV Avusturya Akustik Emisyon Bölüm Müdürü Murat Evirgen, sahadaki aksaklıkların ve verim kayıplarının önüne geçmek için önceden yapılan kontrollerin önem kazandığını vurgularken, Else firmasından Sercan Keskiner ise firma faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Keskiner, yabancı bir firma ile test konusunda anlaşma imzaladıklarını, üretim aşamasında panellerin belli testlerden geçirildiğini söyledi. Keskiner, ''Büyük analitik firmaları büyük metoroloji firmalarını satın alıyor çünkü hava, santral için çok önemli unsur. Hem üretimin tahmin edilmesi hem de işletmesel operasyonlarda bir girdi olarak kullanıyoruz. Performansın analizi noktasında hava tahmini önemli'' dedi.

Fatma METİN – Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler