1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Vodafone aboneleri ses ve datayı TEİAŞ üzerinden alıp verecek

Vodafone aboneleri ses ve datayı TEİAŞ üzerinden alıp verecek

Enerji Günlüğü - Vodafone Türkiye, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) fiber altyapı ihalelerini aldı. 15 yıllık kullanım hakkını içeren ihaleye...

Vodafone aboneleri ses ve datayı TEİAŞ üzerinden alıp verecek

Enerji Günlüğü - Vodafone Türkiye, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) fiber altyapı ihalelerini aldı. 15 yıllık kullanım hakkını içeren ihaleye ödenen 45 milyon 699 bin Euro yani 128 milyon liralık bedel dahil Vodafon'un gelecek 2 yılda fibere yapacağı toplam yatırım tutarı 300 milyon lirayı bulacak.

Vodafone Türkiyeİcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt düzenlediği basın toplantısında, Şirket'in altyapı yatırımlarını artırma çalışmaları çerçevesinde, Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) fiber altyapı ihalelerini kazandığını belirtti. Son 4,5 yılda altyapısına 3,7 milyar lira yatırım yapan Vodafone Türkiye'nin yeni dönem yatırımlarının ilk ayağı olarak TEİAŞ'ın enerji iletim hatlarında bulunan fiber optik kablolarının kullanım hakkı ihalelerini, toplam 45 milyon 699 bin Euro 128 milyon lira bedelle 15 yıllığına aldığını anlatan Öğüt, "Türkiye, kullanım hakkını aldığı mevcut hatlara erişim için kuracağı ek fiber optik ağıyla da toplam fiber hat altyapısını 2,5 katına çıkaracak. TEİAŞ'dan toplam 45 milyon 699 bin Euro yani 128 milyon liralık bedelle 15 yıllığına aldığımız ihaleler ile birlikte önümüzdeki 2 yıllık süreçte fibere yapacağımız yatırım 300 milyon lirayı bulacak" diye konuştu.

ŞEBEKE, 80-100 Gbps HIZA ERİŞECEK

Türkiye'nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına uzanan büyük fiber optik ağ yatırımı için ihale bedeli dahil 300 milyon liralık altyapı yatırım bedeli öngördüklerini belirten Öğüt, Vodafone'un TEİAŞ'tan kullanım hakkını aldığı fiber ağ, ilk etapta 3x100 Gbps'lik kapasite sunacak. Ek yatırımlarla yeni kurulacak fiber optik ağla birlikte maksimum kapasite 80x100 Gbps'ye erişecek. Vodafone Türkiye'nin santral ve transmisyon toplama merkezlerinin TEİAŞ'ın hatlarına bağlanması ile toplamda 2,5 katına çıkacak bilgisini verdi.Öğüt, Vodafone Türkiye'nin fiber ağının, Vodafone Grubu'nun tüm dünyadaki 1 milyon kilometreyi aşan fiber ağıyla da entegre olacağını dile getirerek, Vodafone'un transmisyon altyapısını güçlendirecek projenin, Türkiye'nin Avrupa'dan Asya'ya fiber köprü olmasını da sağlayacağını söyledi. Bu altyapının, gelecek mobil iletişim teknolojilerinde kullanıcılara 1 Gbps'ye kadar bant genişliğinin karşılanmasına imkan tanıyacağını aktaran Öğüt, Vodafone, TEİAŞ'tan kullanım haklarını aldığı fiber ağlar ile Türkiye'nin dört bir yanına 'süper internet' hizmetini götürmeyi hedefliyor ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE, AVRUPA'DAN HİNDİSTAN'A SES VE VERİ AĞINA KÖPRÜ OLACAK

Öğüt, Vodafone Türkiye olarak Türkiye'yi genişbant mobil iletişim ve dijital dönüşümünde dünya ligine çıkarma hedefiyle faaliyet gösterdiklerinin altını çizdi.Bu geleceği gerçek kılacak dönüşümün lideri olarak, sürekli teknoloji, hizmet ve sosyal yatırımlarla şekillendirecekleri Dijital Dönüşüm Hareketini ilan ettiklerini hatırlatan Öğüt, bu kapsamda yaptıkları çalışmalar ile ilgili bilgi verdi.

“TOPLAM 3,7 MİLYAR TL YATIRIM YAPILDI”

Son 4,5 yılda altyapılarına toplam 3,7 milyar lira yatırım yaptıklarını ve altyapı ekipman sayılarını üç katına çıkardıklarını belirten Öğüt, şöyle devam etti:Türkiye’yi dünyanın en ileri 3G teknolojisi HSPA+ ile buluşturduk.Artan veri ihtiyacını karşılamak ve mobil interneti herkes için erişilebilir kılmak adına fiber ağımızı güçlendirecek yeni projemizi başlatıyoruz. Bütünleşik telekomünikasyondan mobil ihtiyaçlara kadar, Türkiye’yi dijitalleşmeye götürecek ve yeni dünyanın merkezindeki en önemli aktörlerden biri kılacak fiber şebekemizi, TEİAŞ'tan kullanım hakkını aldığımız fiber hatlarla güçlendiriyoruz. İki yıl içinde bu ana hatları şebekelerine eklemek üzere yepyeni fiber ağlar inşa edeceklerini de anlatan Öğüt, "Yaklaşık 300 milyon liralık altyapı yatırımıyla oluşturacağımız bu yeni ağımızla Vodafone Türkiye'nin fiber şebekesini 2,5 katı büyüklüğe eriştirmeyi planlıyoruz. Mevcut 1 milyon kilometrelik Vodafone global fiber şebekesine entegre olacak ağımız sayesinde ülkemiz, Avrupa'dan Hindistan'a ulaşan ses ve veri ağının köprüsü görevini üstlenecek. Vodafone Türkiye olarak bugüne kadar olduğu gibi gelecekte de yatırımlarımızı artırarak sürdürme kararlılığında olduğumuzu, faaliyetlerimize bu bilinçle her zamankinden daha güçlü ve güvenle devam ettiğimizi ifade etmek isterim" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler