1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. WWF-Türkiye, Sökeli çiftçilere onarıcı tarım eğitimi verdi

WWF-Türkiye, Sökeli çiftçilere onarıcı tarım eğitimi verdi

WWF-Türkiye ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle, Aydın Söke’de çiftçiler ‘Onarıcı Tarım’ uygulamaları konusunda bilgilendirildi.

WWF-Türkiye, Sökeli çiftçilere onarıcı tarım eğitimi verdi

Enerji Günlüğü - WWF-Türkiye, Aydın’ın Söke ilçesinde bölgedeki onarıcı tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması amacıyla çiftçilere eğitim atölyeleri düzenledi.

WWF-Türkiye (Doğal Hayatı Koruma Vakfı), 5 Aralık Dünya Toprak Günü’nde T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğiyle Aydın Sökeli çiftçilere yönelik özel bir buluşma düzenledi. Etkinlikte yöre çiftçilerine onarıcı tarım uygulamaları hakkında eğitimlerin verildiği atölye çalışmaları düzenlendi. Onarıcı tarım temalı atölye çalışmalarında entegre zararlı yönetimi, toprak analizi cihaz uygulaması, yağış simülasyonu ve örtü bitkisinin faydaları, onarıcı tarım ekipmanları, kompost ve toprak besin ağı, yüksek derecede zararlı pestisitler ve etkileri Büyük Menderes Coğrafi Bilgi Sistemleri (GIS) Paneli konuları ele alındı. 

REHBER ONLİNE ERİŞİLEBİLECEK

WWF-Türkiye, çiftçilerin arazide yapacakları testleri ve uygulamaların ve bu uygulamalara yönelik makine-ekipmanın nasıl olabileceğini anlatan video içerikleri hazırladı. Pamuk Üretiminde Su ve Toprak Yönetimi’ rehberi ve video serisi yakında Vakfın web sayfasında ve Youtube kanallarında erişilebilir olacak.

“İLK YILDA MALİYETLERDE %20 TASARRUF SAĞLANDI”

WWF-Türkiye Gıda ve Tarım Programı Kıdemli Müdürü Arzu Balkuv, Proje kapsamında onarıcı tarım uygulamaları ile ilk yılda bile brüt maliyetlerde %20 oranında tasarruf sağlandığını gördüklerini kaydetti. Balkuv, onarıcı tarım uygulamalarının artmasıyla toprağın sağlığını iyileştirip verimi artırırken, maliyetleri de kısarak çiftçinin refahını artırmanın mümkün olduğunu belirtti.

25 BİN DEKARDA ORGANİK PAMUK UYGULAMASI

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı İyi Tarım Uygulamaları ve Organik Tarım Daire Başkanı Başak Egesel de şunları söyledi:

“Türkiye çok verimli topraklara sahip. Öyle ki 12 bin civarında tür yetiştiriyoruz. Bunlar içerisinde 3 bin 649 tür Türkiye’de endemik olarak yetiştiriliyor… Söke’de pamukta iyi tarım uygulamaları ve organik tarımı destekleyen bir proje başlattık. Değerli paydaşlarımızla birlikte Aydın’da yaklaşık 25 bin dekarda organik pamuk, 7 bin dekarda pamukta iyi tarım uygulamaları üzerine çalışma gerçekleştirdik. Onarıcı tarım ve organik tarım uygulamaları insan refahı ve sürdürülebilirlik açısından son derece kıymetli. Toprağın verimliliğinin artırılması, toprağın kirlenmesinin önlenmesi ve sürdürülebilirliğin sağlanması çok önemli. İyi tarım uygulamaları, organik tarım veya onarıcı tarım uygulamaları ile üretim yapan tüm çiftçilerimizi canı gönülden tebrik etmek istiyoruz.”

Onarıcı tarım, toprak sağlığının ve su kaynaklarının korunması ve iyileştirilmesini, biyolojik çeşitliliğin artırılmasını, karbonun toprakta tutulmasını sağlayarak iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasını ve tarımla uğraşan kişilerin geçim kaynaklarının geliştirilmesini hedefleyen bütünsel bir yaklaşımdır.

Önceki ve Sonraki Haberler