1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yaşar Arslan: Dijital yatırımlar yüzde 10 artacak

Yaşar Arslan: Dijital yatırımlar yüzde 10 artacak

GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan önümüzdeki dönemde doğal gaz sektöründe dijital yatırım oranının yüzde 10 artacağını söyledi.

Yaşar Arslan: Dijital yatırımlar yüzde 10 artacak

Enerji Günlüğü - GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan önümüzdeki dönemde doğal gaz sektöründe dijital yatırım oranının yüzde 10 artacağını ve yüzde 15’lerde olan yatırımların yüzde 25’lere kadar yükseleceğini belirtti.

MÜSİAD’ın düzenlediği Enerjide Dijitalleşme adlı panelde konuşan ve doğalgaz dağıtımında dijitalleşme üzerinde duran GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, sektörde dijitalleşme yolundaki yatırımların yüzde 10 artarak yüzde 25’lere kadar çıkacağını söyledi.

EPDK ve Doğalgaz Piyasası Kanunu ile doğalgaz dağıtım sektöründe değişim sürecinin başladığını belirten GAZBİR Başkanı Yaşar Arslan, “Türkiye’nin 6 ilinde olan doğalgazı şu an 78 ile çıkarttık. Sadece bu yıl yapılan yatırım 14.000 kilometre civarında bu seviyeyi dünyada yakalayabilecek bir ülke olduğunu sanmıyorum. BOTAŞ’ın bütün boru hatları toplamı 13.000 kilometre civarında. Dijitalleşme yapılmazsa bu yatırımlar yapılamazdı. Temeli endüstriyel devrimle gelen bir dijitalleşme içindeyiz.  24 saat kesintisiz enerjiyi sağlayabilmek çok önemli ve bunu yapabilmek için ciddi altyapı ihtiyacımız var. Dijital yatırımlar önümüzdeki dönemde yüzde 10 daha artacağını görüyoruz. Yüzde 15’lerde olan dijital yatırım yüzde 25’lere çıkacak” dedi.

"ÖLÇEMEDİĞİNİZ HİÇBİR ŞEYİ BİLEMEZSİNİZ"

“Ölçülemediğimiz hiçbir şeyi bilemeyiz, bilemediğimiz hiçbir şeyi de yönetemeyiz” kavramından yola çıkılması gerektiğini ifade eden Yaşar Arslan dijitalleşmede veri güvenliği ve kayıt zinciri sisteminin öne çıkacağını söyledi. Arslan şöyle konuştu; sektörde dijitalleşmeden beklentimiz hizmet kalitesinin daha da artması. Tedarikçi değiştirme sürelerinin kısalması, müşteri ile olan iletişimin kolaylaştırılması, dağıtım şirketleri tarafından sözleşmesiz kullanım önerilmesi, müşterilere alternatif yan hizmet sunumu, dağıtık enerji yönetimi gibi dijital dünyada önemli konularımız mevcut. Buna ek olarak hukuki ve altyapı konuları nedeniyle beklenen hızı da yakalayamıyoruz. Islak imzayı ve tebligatı hala elektronik ortamda yapamıyoruz. Telekom sektöründe beklenen sistem sağlamadığı için bu bizleri de sıkıntıya sokuyor. Kesintisiz hizmet vermemiz iççin kesintisiz haberleşme sağlanması gerekiyor.”

RAKAMLARLA SEKTÖRDEKİ İYİLEŞTİRME

 Doğalgaz sektöründe önemli bir başarı yakaladıklarını ve istatistikleri iyi seviyelere getirdiklerini belirten Arslan, “Geçmişte bizim sektörde yüzde 2’ye varan okunamayan, okuma hatası yapılan sayaçlar vardı. Bu şu anda binde 2’lere düştü. Yüzde 2 az gibi gelebilir ama bunu 20 milyar metreküpe vurduğunuz zaman bu her yıl şirketler için eksi olarak yansıyor. Sözleşme yapma süresinde yüzde 22’ye varan bir iyileşme yakaladık. iki günde yüzde 100 gaz açma ve gaz kesme yapar seviyeye geldik. Kiracıların eve girme ve çıkma sürelerinde konutların binde 5’inde gaz kullanılmadığını gördük. Bu orandaki bir gaz tüketimini kaçırdığımızı gördük. Tüketiciler ödemelerini yüzde 60 oranında bankalar üzerinden gerçekleştiriyor. Çağrı merkezlerinde bağlantı süresi 3 saniyeye indirildi. Ölçme süresi 117 saniyeye indi. Telefonda sorun çözme yüzde 77'ye çıktı. Dünya genelindeki siber saldırıların yüzde 53’ü enerji şirketlerine yapılıyor.” dedi.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler