1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yatağan’ın yeni türbin ve jeneratörleri GE’den

Yatağan’ın yeni türbin ve jeneratörleri GE’den

Enerji Günlüğü - Yatağan Termik Santrali’nin kapasitesini yükseltecek üç adet buhar türbini ve jeneratör ekipmanı değişimini General Electric gerçekleştirecek. General...

Yatağan’ın yeni türbin ve jeneratörleri GE’den

Enerji Günlüğü - Yatağan Termik Santrali’nin kapasitesini yükseltecek üç adet buhar türbini ve jeneratör ekipmanı değişimini General Electric gerçekleştirecek. 

General Electric (GE), BEREKET Enerji iştiraki Yatağan Termik Enerji Üretim AŞ ile santral modernizasyonu anlaşması imzaladı. Anlaşma kapsamında Muğla’daki Yatağan Kömür Santrali’nde bulunan üç buhar türbini ve jeneratörü için yenileme çalışması yapılacak. 

BUHAR TÜRBİNLERİ YENİLENİYOR

Tesislerdeki mevcut üç adet Zamech Buhar Türbini gerçekleştirilecek yenileme ve güçlendirme çalışmalarıyla Reaksiyon Tipi Buhar Türbini ile değiştirilecek. Yüksek ve orta basınç türbinleri tamamen değişirken, alçak basınç türbininin iç kısmı yenileştirilip güçlendirilecek. 

RUS YAPIMI YERİNE GE JENERATÖRÜ

Proje kapsamında Rus şirketi Electrosila imzalı (Power Machines) Dolmel H2 soğutmalı jeneratörler de GE'ye ait üç Hava Soğutmalı Jeneratör ile değiştirilecek. GE ayrıca eski statik ikaz sistemini de yenileyerek üç yeni ikaz sistemi tedarik edecek. Şirket ekipmanların kurulumu ve devreye alınmasıyla, çalışanların eğitiminden de sorumlu olacak. 

MART 2017’DE DEVREDE

GE, Polonya ve İsviçre'de bulunan üretim tesislerinden getirilecek üç buhar türbini ve jeneratör setini Mart 2017 ve Mart 2018 arasında aşamalı olarak teslim edecek. Tesisin Türkiye'nin ulusal şebekesine bağlı olan ilk ünitesinin en geç Haziran 2017'de tam enerji yükseltme kapasitesiyle ticari faaliyete geçmesi bekleniyor.

DAHA AZ BAKIM GEREKTİRECEK 

Santrali 2014 yılında özelleştirme yoluyla satın alan Bereket Grubu’nun Kurucu Ortağı Ali Yağlı, buhar türbin ve jeneratörleri yenilenecek ünitelerde üretim miktarının artacağını, uzun vadeli güvenirlik sağlanacağını ve daha seyrek bakıma ihtiyaç duyulacağını söyledi. 

YILDA 8000 SAAT ÇALIŞACAK

BEREKET Enerji'nin Buhar Türbin ve Jeneratör ünitelerine yönelik proje hedefleri arasında, santralin kullanılabilirliğini yılda 8000 saat çalışma süresine kadar yükseltmek, tesisin ömrünü 15 yıl daha uzatmak ve tesisin nominal üretim düzeyini yaklaşık 228 MW'a kadar artırmak yer alıyor. Ekipmanın, planlanan 105 günlük bir hizmet dışı kalma süresi kapsamında teslim edilmesi ve kurulması gerekiyor. 

TÜRKİYE’DE ALANININ İLK ÖRNEĞİ

GE Enerji Servisleri Doğu Avrupa ve Türkiye Genel Müdürü Murat Demirel, “Türkiye'de alanının ilk örneği olan böyle bir projeye imza attığımız için GE olarak gurur duyuyoruz. Alstom'u satın almamızla da birlikte artan yetkinliklerimizi, diğer tedarikçilerden gelen hizmet üretim ekipmanlarıyla daha da artırıyor, müşterilerimize aklınıza gelebilecek her türlü yakıt kaynağıyla en üst düzey verimliliği sunuyoruz” dedi. 

Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler