1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yavuz: TANAP`ı Petkim doğurdu

Yavuz: TANAP`ı Petkim doğurdu

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesinin TANAP projesinin tetikleyicisi ve hızlandırıcısı...

Yavuz: TANAP`ı Petkim doğurdu

Enerji Günlüğü - SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesinin TANAP projesinin tetikleyicisi ve hızlandırıcısı olduğunu söyledi.

Petrokimya sektöründe Türkiye’de ilklerin öncüsü olarak yola çıkan ve tek yerli hammadde üreticisi olan Petkim'in 50’nci yıldönümü kutlamalarında basın mensuplarına ev sahipliği yapan SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, 17 Mart’ta temeli atılan 10 milyar dolarlık TANAP projesinin Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun ve stratejik ortaklığın yansıması olduğunu belirterek,“TANAP projesini, rafineri doğurdu. Petkim’in varlığı ve özelleştirilmesi, hem Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin, hem bu projelerin tetikleyicisi ve hızlandırıcısıdır” diye konuştu.

Petkim’in, Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğun ve stratejik ortaklığın yansıması olduğunu belirten Yavuz, “Türkiye ve Azerbaycan'ın stratejik ortaklığı ve iki liderin, siyasi iradeleri olmasaydı, bu yatırımların hiçbiri olmazdı. Çünkü ekonomik fizibilite kadar dayanıklılık da çok önemli. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in siyasi iradesi ve kararlılığı sayesinde başarıya ulaştık. Her iki lider de yatırımlarımızın her aşamasında desteklerini hiç esirgemediler. Onların vizyonu ve kararlılığı bizim azmimizi artırdı” dedi.

PETKİM TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK YATIRIM MERKEZİ

İzmir Aliağa’daki Petkim Yarımadası’nda düzenlenen programda, basın mensupları sahayı gezdirerek inşaatı süren iki dev yatırım STAR Rafinerisi ile Petlim Limanı hakkında bilgi veren SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim'i Türkiye'nin en büyük yatırımlarının merkezi haline getirdiklerini kaydederek, “50 yılı kısa sürede anlatmak zor. Türkiye’nin sanayileşme tarihi Petkim’in tarihiyle bire bir örtüşüyor. Bugün Petkim’i sıfırdan kurmanın maliyeti; 5 milyar dolardan aşağı olmaz ama sadece parayla yapılacak bir iş değil. Türkiye’de böyle bir arazi yok. Petkim özelleştirildiğinde 26 çarpanla satıldı. Türkiye’nin en pahalı özelleştirmesidir. 50’nci yılda kamuoyu karşısına gururla ve onurla çıktık. Biz şirketimizi Türkiye’nin en büyük yatırımlarının merkezine taşımayı başardık. Bununla gurur duyuyoruz. 2020’de burası Avrupa’nın entegrasyona dayalı en büyük üretim merkezlerinden bir tanesi olacak.” dedi.

PETKİM'İN PİYASA DEĞERİ 1.4 MİLYAR DOLAR

Petkim’in bugünkü piyasa değerinin 1.4 milyar dolar olduğunu ama Goldman Sachs’ın sadece Petlim’e 1 milyar dolar değer biçip yüzde 30’unu satın aldığını hatırlatan Yavuz, “Petkim’i satın aldıktan sonra Türkiye’ye enjekte ettiğimiz para 5 milyar doları buldu. Toplamda 20 milyar dolarlık yatırımımızla Türkiye’nin en büyük doğrudan dış yatırımcısıyız” dedi.

4 PETKİM DAHA OLMALI

“Türkiye’ye Petkim’den 4 tane lazım” diye devam eden Kenan Yavuz bir de çağrı yaptı: “Eğer birisi ülkeye petrokimya tesisi yapmak isterse gelsin, tüm gücümüzle yardımcı oluruz. Bilgi, tecrübe, doküman ne isterse. Yeter ki bir tane daha petrokimya tesisi olsun.”

EN BABAYİĞİT BİZİZ

SOCAR Türkiye Başkanı Yavuz, STAR Rafineri’yi anlatırken, Türkiye’de 40 yıl aradan sonra yapılacak ilk rafineri olacağını hatırlatan Yavuz, “Bugüne kadar Türkiye'de rafinerileri ve petrokimya üretim tesislerini devlet yaptı. Hiçbir özel sektör kuruluşu rafineri ve petrokimya üretim tesisi yapmaya cesaret edemedi, biz ettik. Onun için biz Türkiye’nin en babayiğit şirketiyiz. Varsa meydan okuyan çıksın ortaya. Bir ülkenin sanayileşmesinin en temel noktası ara malı üretimidir. Eğer hammaddeniz yoksa, hammaddeyi getirip ara malını burada üretemezseniz, size sadece işçilik kalır. Ara malını ithal edersiniz, montajını burada yaparsınız üstüne işçiliği koyar tekrar satarsınız ama böyle bir yapı Türkiye'yi ayakta tutmaya yetmez. Ara malı üretmeden sanayileşme iddiası olmaz. Bu ülke ara malı üretimini, Tüpraş'ı ile Petkim'i ile Ereğli Demir Çelik ile zamanında doğru bir şekilde algılamış ve kendi sınırları içerisinde konuşlandırmaya gayret etmiş. Biz ara malı üretiyoruz. Ara malı demek teknoloji demek, bilgi transferi demek, yetiştirdiğiniz okuttuğunuz mühendisten faydalanmak demek.” dedi.

LİMAN, PİRE'DEN KURTARACAK

İnşaatı süren Petlim’in de gezildiği turda limanın önemine değinen Kenan Yavuz, “Limanı 400 milyon dolar yatırımla tamamlıyoruz. Ekipman yatırımını işletici yapacak altyapıyı biz yapıyoruz. 300 milyon civarında bir harcama yapıyoruz. Limanı bitince teslim edeceğiz. 28 yıllığına işletmesini dünyanın en büyük konteyner elleçleme firması olan APM üstelenecek. Limanın en büyük özelliği Pire Limanı’nın alternatifi olacak. Ege’de büyük gemilerin gireceği bir liman yok. Büyük gemiler önce Pire Limanı’na gidiyor. Yükleri daha küçük gemilere bölündükten sonra bölgeye gelebiliyor. Dünyanın en büyük konteyner gemilerini limanımıza kabul edebileceğiz.Entegre tesisiz. Burası her ihtiyacı görecek, Alsancak Limanı da kruvaziyer ve yat limanı olsun, diyoruz. Petlim için hedefimiz, sonbaharda cumhurbaşkanlarımızın teşrifleriyle limanı açmak.” dedi.

SOCAR, PETKİM İÇİN ŞANS OLDU

“Müşteriye çok yakınız, onlara dokunuyoruz. Petkim güvenilir bir kurum. Kaliteden asla taviz vermiyoruz. Türkiye’deki petrokimyasal ürün talebinin ortalama yüzde 20’sini karşılıyoruz. Yüzde 80’i dışarıdan geliyor. O yüzden Petkim’deki üretim artışı ve verimlilik kritik bir faktör. SOCAR, Petkim için büyük şans oldu. Petkim’de gelişmiş bir petrokimya tecrübesi var. SOCAR da hammadde kaynaklarına sahip çok güçlü bir şirket. İkisinin birleşmesi müthiş bir sinerji yaratmış. Yatırımcı vizyonuyla Petkim merkezli geliştirilen projeler önünü açmış, bugün 10 milyar dolarlık TANAP’tan, toplamda 20 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bunlar gurur verici. Petkim’in elinden tutmuş, geleceğe taşıyan adımları atmış. Ülke ekonomisi için çok önemli.”

GALA YEMEĞİNDE CEO'DAN DÜET

Petkim Yarımadası’ndaki programdan sonra İstanbul ve İzmir’den iş ve medya dünyası, Swissotel Büyük Efes’te 50’nci Yıl yemeğinde buluştu. İzmir protokolünün de katıldığı yemekte yaptığı konuşmada, göreve başladığında Petkim’in 39. kuruluş yıldönümünü kutlarken kafasında ‘acaba bu şirketin 50. Yılını görebilecek miyiz’ soruları olduğunu belirten Kenan Yavuz, “Özelleştirme öncesinde Ege Bölgesi Sanayi Odası’nda bir konuşma yapmış ve Petkim özelleştirilecek ama Petkim özelleştirildikten sonra buraya bir rafineri yapılmazsa 2015’ten sonra Petkim’i herkes unutsun demiştim. Petkim’in ayakta kalması için bir rafineri entegrasyonuna kesinlikle ihtiyacı vardı. Bugün, rafinerimizin inşası hızla ilerliyor ve 2018 yılında devreye alacağız. Bu özelleştirmede Petkim’in Azerbaycan’ın devlet petrol şirketi tarafından satın alınması beni çok mutlu etmiştir. Çünkü bu güzel tesis acaba yaban ellere mi gidecek korkusuyla uyuyamadığım o kadar çok geceler oldu ki. Ama çok şükür Rabbime o korkuların hiç biri gerçekleşmedi ve Rabbim aynı dili konuştuğumuz, aynı kültürü paylaştığımız SOCAR ile yolumuza devam etmeyi nasip etmiştir. Onun için çok mutluyuz ve gururluyuz” dedi.

İzmir Devlet Türk Dans Topluluğu ve Alihan Samedov’un sahne aldığı gecenin finalinde SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz,Azeri sanatçı Tunzale Ağayeva ile düet yaptı. Birlikte ‘Çırpınırdı Karadeniz’ türküsünü söyleyen Kenan Yavuz ve Tunzale Ağayeva’ya tüm davetliler de eşlik etti.

Petkim’in kurulmasından bu güne emeği geçen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Türkiye’nin en önemli konusu üretimdir. Bunu sağladığımızda Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği hedefe daha da yakalaşacağız ve böylece Türkiye’yi, muasır medeniyetler düzeyinin üzerine çıkaracağız” dedi. SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Aziz Kocaoğlu’na konuşmasının ardından TANAP Temel Atma Töreni’ne katılan üç ülke cumhurbaşkanına hediye ettikleri Hazar’dan Çanakkale’ye kitabını takdim etti.

Önceki ve Sonraki Haberler