1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. YEKDEM tatmin etmedi, yurtdışında fırsat kolluyor

YEKDEM tatmin etmedi, yurtdışında fırsat kolluyor

Türkiye çapında 14 ilde katı atıkları enerjiye çeviren ITC, son açıklanan YEKDEM fiyatları nedeniyle yönünü yurtdışına çevirdi. 

YEKDEM tatmin etmedi, yurtdışında fırsat kolluyor

Enerji Günlüğü - Yenilenebilir enerji denilince akla gelen ilk kaynaklar güneş ve rüzgar oluyor. Oysa evsel atıklar ve biyoatıklar da özel işlemlerden geçirilerek enerjiye dönüştürülüyor. Diğer kaynaklara kıyasla daha az tanınan biyokütleden enerji üretimi, aynı zamanda çöplerin ortadan kaldırılmasını sağlayarak çevreye de katkı sağlıyor…


ITC Katı Atık Entegre Sistemleri, 14 tesisinde atık bertaraf hizmeti verip enerji üretiyor. ITC’nin belediyelerle çalışıp, toplanan atığı enerjiye dönüştürdüğünü ifade eden  şirketin İş Geliştirme Direktörü Ali Rıza Öner, bu sebeple ITC’nin ‘atık bulamama’ gibi bir sıkıntı yaşamasının olası görünmediğini ifade etti. 

Firma, toplanan atıkları önce ayrıştırıp sonra çeşitli işlemlerle enerjiye dönüştürüyor. “Başta organikler olmak üzere atıkları önce metan gazına çevirip, sonra da gaz motorunda yakıyoruz. Bu motorların emisyonları çok düşük olduğu için, çevreye zarar vermezler” diye konuşan Ali Rıza Öner, 14 ilde günlük toplam 16 bin 500 ton kapasiteye ulaştıklarını anlattı. Bu rakamın 130 MW kurulu gücü ifade ettiğini anlatan Öner, bunun şimdilik 100 MW’lık bölümünü kullandıklarını söyledi. 

Öner, Antalya’daki tesiste atık ısı kazanları ve buhar türbinleri ile elektrik ürettiklerini, bu tesisin Türkiye’deki en verimli tesis olduğunu kaydetti. 

YEKDEM TATMİN ETMEDİ, YURTDIŞINDA FIRSAT ARIYOR

Ali Rıza Öner, yeni projeleriyle ilgili bilgiler verirken, son çıkan YEKDEM mekanizmasında biyokütleye verilen rakamların yatırımcıları bu alana çekmekten uzak olduğunu ifade etti. Bu nedenle yurtdışında yatırım fırsatları kolladıklarını belirten Öner, “3 ülkeyle görüşmelerimiz sürüyor. Umarım 2022 yılında ilk yurtdışı deneyimimizi yaşayacağız” dedi. 


Atığın enerjiye kolay çevrilebilir kısmını kullanıp, kalanı sahaya düzenli depolama yoluyla istiflediklerini, bunun da yer kapladığını bildiren Ali Rıza Öner, “Eğer YEKDEM’den güzel fiyat çıkmış olsaydı, biz bu geriye kalan atığın da tamamını yakıp, çevreye olan zararını minimize etmiş olacaktık. Yeni dönemde beklentimiz, bu kararın tekrar gözden geçirilip, yatırımcıyı cezbedecek seviyeye getirilmesi” diye konuştu.

Mehmet DAYIOĞLU - Mehmet KARA / Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler