1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde dönüşüm başlıyor

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde dönüşüm başlıyor

YEVDES Projesi’nin Kapanış Konferansında Belediyeler ve Üniversitelerin Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği için attığı adımlar ve sürdürülebilir kazanımlar için yol haritaları konuşuldu. 

Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliğinde dönüşüm başlıyor

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının Avrupa Birliği (AB) finansmanıyla yürüttüğü "Belediyeler ve Üniversiteler İçin Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi (YEVDES)’in Kapanış Konferansı Ankara’da düzenlendi.  Konferansa proje kapsamında destek alan belediye ve üniversite temsilcilerinin yanı sıra enerji sektöründe faaliyet gösteren çok sayıda sivil toplum kuruluşu, ilgili paydaşlar ve finansman kuruluşları katıldı. Proje çıktılarının ve kazanımlarının paylaşıldığı konferansın panel oturumlarında kamu ve finans kurumlarının perspektifinden belediyeler ve üniversitelerin yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği projeleri için finansman seçenekleri konuşuldu.

YEVDES ALTYAPIYI OLUŞTURDU

img-7382.jpegKonferansta açılış konuşması yapan AB Başkanlığı Mali İşbirliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan,  “YEVDES Projesi ile enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji alanında üniversitelerimizin ve belediyelerimizin kapasitesi geliştirildi ve bu alanda gelecekte uygulayacağımız projeler için önemli bir altyapı oluşturuldu. Bu altyapıyı somutlaştırmak için AB’nin bu alanda sağlamış olduğu fon kaynaklarını verimli bir şekilde kullanmalıyız” dedi. 

KREDİ İMKANLARI, FAYDALANICILARLA BULUŞTURULACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Enerji Verimliliği ve Çevre Daire Başkanı Dr. Abdullah Buğrahan Karaveli, belediyeler ve üniversitelerdeki enerji tasarruf potansiyelini hayata geçirmek için enerji performans sözleşmelerinin önemli bir fırsat sunduğuna dikkat çekti. Yabancı Sermaye Yatırımlar Daire Başkanı Engin Bostancı ise  bakanlık olarak AB hibeleri başta olmak üzere Sürdürülebilir Kalkınma için Avrupa Fonu (EFSD+) gibi kredi imkanlarının faydalanıcılarla buluşturulabilmesini sağlamak amacıyla azami gayret göstermeye devam edeceklerini belirtti. 

AB DESTEĞİ SÜRECEK

AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Laurent GUIRKINGER de bugüne kadar Türkiye’nin enerji sektörüne 120 milyon katkı sağlayan Avrupa Birliği’nin yenilikçi finansal araçlar aracılığıyla Türkiye'nin enerji sektörünün karbondan arındırılmasını desteklemeye devam edeceklerini belirtti.

ÇEVRESEL AÇIDAN ÖNEMLİ KAZANIMLAR

Proje kapsamında 160 proje için hazırlanan raporlarda önerilen tedbirlerin hayata geçirilmesiyle birlikte, enerji maliyetleri ve karbondioksit gibi sera gazları salımının azaltılması ve hem ekonomik hem de çevresel açıdan önemli kazanımlar sağlanacak. 80 yenilenebilir enerji fizibilite raporunda toplam yatırım bedeli 86,541,086 avro olarak tespit edilen yenilenebilir enerji projelerinin  uygulanması ile  üretilecek enerji miktarı yıllık 275,096 megawatt saat  (MWh), ekonomik tasarruf yılda 12,320,225 avro ve karbondioksit emisyon azaltımı yıllık 157,058 ton karbondioksit (tCO2)  olacak. Benzer şekilde, 80 enerji verimliliği etüt raporunda  toplam yatırım bedeli 16,952,850 avro olarak tespit edilen enerji verimliliği yatırımlarının hayata geçirilmesi ile sağlanacak enerji tasarrufu miktarı da yıllık 272,295 magawatt saat (MWh), ekonomik tasarruf yılda 9,289,398 avro, karbondioksit emisyon azaltımı yıllık 69,996 ton karbondioksit (tCO2) olacak.  

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler