1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yenilenebilir enerjide temiz üretim çağrısı

Yenilenebilir enerjide temiz üretim çağrısı

Enerji Günlüğü - İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, önemli olanın yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz...

Yenilenebilir enerjide temiz üretim çağrısı

Enerji Günlüğü - İTÜ Öğretim Üyesi ve SÜT-D Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, önemli olanın yenilenebilir enerji kaynaklarından temiz üretim teknolojileri ile üretim yapmak olduğunu söyledi.

BÜYENARUM tarafından düzenlenen “Yenilenebilir Enerjide Yarınlar” panelinde “Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Temiz Üretim” başlıklı konuşma yapan İTÜ Öğretim Üyesi ve Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Derneği (SÜT-D) Başkan Yardımcısı Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, yenilenebilir enerji kaynaklarının “temiz” kaynaklar olduğunu ifade ederek, “Önemli olan doğanın armağanı bu kaynaklardan, sudan, rüzgardan, güneşten ve biyokütleden temiz üretim teknolojileri ile elektrik, ısı-soğuk ile katı-sıvı-gaz biyoyakıtları üretmektir” dedi.

Bartın Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni (BÜYENARUM) ziyaret eden Prof. Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Merkez Başkanı Nedim Saraçoğlu’yla bir araya gelerek, başta biyokütle enerjisi olmak üzere yenilenebilir enerji kaynakları ve Türkiye konusunda fikir alışverişinde bulundu.

Daha sonra, BÜYENARUM ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tanıtmak için kurulan ve güneş enerjisi ile çalışan “Enerji Bankı” yanında öğrencilerle buluşan Karaosmanoğlu, “Enerji Bankı çok işlevsel ve yenilenebilir enerji kaynaklarını tanıtmak için doğru bir yol. Ayçiçeği üstündeki güneş gözeleri, hem güneşi, hem de güneş deposu biyokütle enerjisini anlatmak için mükemmel bir seçim” dedi.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ ÜRETİMİ ŞART

Karaosmanoğlu, üretimlerde toprak, su ve havaya en az kirletici salımı yapılması ve mevcut en iyi teknolojilerin tercih edilmesi gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Diğer deyişle sürdürülebilir enerji üretimi gerçekleştirilmelidir. Örneğin güneş pırıl pırıl, tertemiz. Güneş elektriği de temiz üretimle elde edilmeli. Şeker pancarı Anadolu’nun tarım bereketi, tertemiz. Şeker pancarı yakıt alkolü de en temiz üretim teknolojisinin ürünü olmalı.”

Prof.Dr. Filiz Karaosmanoğlu, Bartınlılar'ı 5-6 Mart 2015’te yapılacak ve Türkiye için önemli bir ilk olacak İstanbul Elektrikli ve Elektronik Atık Zirvesi ile 2-3 Nisan 2015’te gerçekleştirilecek II. Karbon Zirvesi'ne davet etti.

Önceki ve Sonraki Haberler