1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Yenilenebilir kaynaklar Mart ayında birinci oldu

Yenilenebilir kaynaklar Mart ayında birinci oldu

Enerji Günlüğü - Mart ayında elektrik üretiminde en büyük pay yüzde 37.41 ile hidroelektrik santraller (HES) dahil, yenilenebilir kaynakların oldu. Mart...

Yenilenebilir kaynaklar Mart ayında birinci oldu

Enerji Günlüğü - Mart ayında elektrik üretiminde en büyük pay yüzde 37.41 ile hidroelektrik santraller (HES) dahil, yenilenebilir kaynakların oldu. 

Mart ayında 24 milyar 231 milyon kilovatsaat (kWh) elektrik üretildi. En büyük pay 8 milyar 607 milyon kWh ile kömür santrallerine ait. 6.4 milyar kWh ile doğalgaz santralleri ikinci, 6 milyar 250 milyon kWh ile hidroelektrik santraller üçüncü sırada yer alıyor. 

YERLİ KÖMÜR İTHALİ YAKALADI

Mart ayında ithal kömür santralleri 4 milyar 447 milyon kWh elektrik üretirken, bu rakam yerli kömür santrallerinde 4 milyar 160 milyon kWh oldu. Böylece Ocak ayında 5.6 milyar kWh’a 4 milyar kWh, Şubat ayında 5.3 milyar kWh’a 3.9 milyar kWh seviyelerindeki ithal/yerli kömür dengesi birbirine çok yakın bir noktaya ulaştı. 

YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR BİRİNCİ

Kaynaklar bazındaki dağılıma göre Mart ayında elektrik üretiminde hidroelektrik santraller dahil olmak üzere yenilenebilir kaynaklara dayalı santraller en büyük paya sahip oldu. 24 milyar 231 milyon kWh’lık üretimin 9 milyar 66 milyon kWh’lık kısmı (yüzde 37.41) hidroelektrik, jeotermal, güneş (lisanslı) ve biyokütleye dayalı santrallerden geldi. 

RÜZGARIN PAYI YÜZDE 8.4 

Yenilenebilir kaynaklar içinde 6 milyar 250 milyon kWh’lık üretimle HES’ler mart ayındaki toplam üretimin yüzde 25.79’luk kısmını karşıladı. 2 milyar 35 milyon kWh’lık üretimle rüzgar santrallerinin payı ise yüzde 8.4 olarak kayıtlara geçti. Bu arada Mart ayında ithal ve yerli kömür santrallerinin toplam içindeki payı ise 8 milyar 607 milyon kWh (yüzde 35.52) seviyesinde oluştu. 

HES’LER EMRE AMADE BİRİNCİSİ

Barajlara gelen sulardaki artış HES'lerde emre amade kapasiteyi artırdı. Halen 57-59 bin MW arasında seyreden, elektrik üretimine esas ülke emre amade kapasitesinde halen ilk sırada 21.5-22 MW’la HES’ler yer alıyor. Mart’ta ülke toplam elektrik üretiminin dörtte birinden fazlası HES'lerden gelirken, bazı günlerde HES’lerin payı yüzde 30’un da üzerinde gerçekleşti. Mart’ın son gününde günlük elektrik üretiminde HES payı yüzde 32 olurken Nisan’ın ilk gününde ise üretimde HES payı yüzde 35.97 seviyesinde gerçekleşti. 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler