1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yeşil hidrojen üretimi için şirketler inisiyatif kurdu

Yeşil hidrojen üretimi için şirketler inisiyatif kurdu

Yedi uluslararası şirket yeşil hidrojen üretimini önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 5000 oranında arttırmak amacıyla bir araya gelerek bir inisiyatif kurdular.

Yeşil hidrojen üretimi için şirketler inisiyatif kurdu

Enerji Günlüğü - Yedi uluslararası şirket yeşil hidrojen üretimini önümüzdeki beş yıl içinde yüzde 5000 oranında arttırmak amacıyla bir araya gelerek bir inisiyatif kurdular.

Geleceğin yakıtı olarak kabul edilen yeşil hidrojen teknolojilerine yatırımlar her geçen gün artıyor. Endüstri uzmanları hidrojenin tıpkı petrol ve gaz gibi küresel olarak ticareti yapılan bir enerji kaynağı olabileceğini tahmin ederken, Bank of America endüstrinin 11 trilyon dolarlık bir pazar ile kritik eşikte olduğunu söylüyor.

Avrupa Birliği 2050 yılına kadar hidrojen üretimi kapasitesini 40 bin MW’a ulaştırmayı hedefleyen yeni stratejisini bir kaç ay önce açıkladı. AB’nin bu hidrojen hedefi kapsamında dünyanın önde gelen şirketleri 2026 yılına kadar yeşil hidrojen üretiminde 50 kat büyüme sağlamak gibi iddialı bir hedef için bir araya geldiler. Suudi temiz enerji grubu ACWA Power, Avustralyalı proje geliştiricisi CWP Renewables, Avrupalı ​​enerji devleri Iberdrola ve Ørsted, Çinli rüzgar türbini üreticisi Envision, İtalyan gaz grubu Snam ve Norveçli gübre üreticisi Yara bu hedef için Yeşil Hidrojen Katapult İnisiyatifi (Green Hydrogen Catapult Initiative) kurdular. İnisiyatifin kurucu üyesi olan bu şirketler 2026 yılına kadar yeşil hidrojen üretim kapasitesinde 25 bin MW’a ulaşmayı hedefliyor. Bu üretim kapasitesinin hidrojen fiyatlarını kilogram başına 2 doların altına düşürmesi ve hidrojeni elektrik üretiminde fosil yakıtlarla rekabet edebilecek bir konuma getirmesi öngörülüyor. Bu hedefin gerçekleşebilmesi içinse 110 milyar dolar yatırım yapılması gerektiği ve 120 binden fazla kişiye istihdam sağlayacağı kaydediliyor.

Yeşil hidrojen, güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik kullanılarak elektroliz yöntemi ile suyun ayrıştırılmasından elde ediliyor.

Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler