1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yeşil hidrojen yatırımları arttı yeni üretim kapasitesi düştü

Yeşil hidrojen yatırımları arttı yeni üretim kapasitesi düştü

Uluslararası Enerji Ajansının (IEA) raporuna göre 2022 ‘de yeşil hidrojene yatırım bir önceki seneye göre iki kat artarak 700 milyon dolara çıktı. Yeni üretim kapasitesinde ise düşüş yaşandı.

Yeşil hidrojen yatırımları arttı yeni üretim kapasitesi düştü

Enerji Günlüğü - IEA geçtiğimiz Perşembe günü yayınladığı Dünya Enerji Yatırımı raporuna göre 2022 senesinde dünya çapında yeşil hidrojene yapılan yatırımlar 2021 yılına kıyasla iki katına çıktı. Ancak bu yatırımlara rağmen 2022'de eklenen yeni üretim kapasitesi önceki seneye kıyasla üçte bir düştü. Rapora göre bunun sebebi dünyada hidrojene yapılan yatırımların ciddi bir kısmının yeni üretim kapasitesi yaratmak yerine kirli hidrojen üretimini yeşil hidrojen üretimine çevirmek odaklı olması.

Ajans, 2022 yılında yatırımlarda en çok artışın yeşil hidrojen ve türevi amonyak gibi kaynakların taşıma sektöründe kullanımına yönelik olduğunu belirtti. Bu projelerin tutarı yaklaşık 200 milyon dolar. 2022 yılında en çok yatırım yapılan alan ise 300 milyon dolar ile hidrojenin endüstriyel kullanımını hedefleyen projeler.

Ajans, düşüşün daha zayıf makroekonomik koşullardan kaynaklanan bir yavaşlama anlamına gelmediğini vurguladı. Ancak şirketleri  pazar paylarını korumak ve 2050 yılına kadar 0 emisyon hedefine ulaşmak için, rüzgâr projelerinden daha fazla hidrojen projelerine yatırım yapmaları gerektiği konusunda uyardı.

Ajans Raporuna göre 2021'de olduğu gibi, 2022'nin yatırımlarının çoğu Çin'e odaklandı ve önemli bir kısmı da Avrupa projelerine bağlıydı. Bununla birlikte, 2022 yılında ABD'de ilk kez daha büyük ölçekli yatırımlar yapıldı ve yatırımcılar yaklaşık 100 milyon dolar harcadı.

IEA, çoğu proje geliştiricisinin Avrupa ve ABD'de sübvansiyon rejimlerinin devreye girmesini beklediğini vurguluyor. Raporda, "Genel olarak, hidrojen geliştiricileri arasında, yatırımların yakın gelecekte devlet teşviklerinin etkisiyle katlanarak artacağına dair olumlu bir beklenti var" ifadesine yer verildi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler