1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Yeşil sertifika uzmanlarını eğitici kuruluşlar eğitecek

Yeşil sertifika uzmanlarını eğitici kuruluşlar eğitecek

Bina ve yerleşimlere yeşil sertifika verecek uzmanlara eğitim verecek kuruluşlar Bakanlık tarafından yetkilendirilecek.

Yeşil sertifika uzmanlarını eğitici kuruluşlar eğitecek

Enerji Günlüğü - Bina ve yerleşimlere yeşil sertifika verecek uzmanların eğitimi, Bakanlıkça yetkilendirilen eğitici kuruluşlar tarafından verilecek. 

Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelikle beraber, 23 Aralık 2017 tarihinde yürürlüğe giren Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği, yürürlükten kaldırıldı. 

Yeni Yönetmelik, binalar ve yerleşmelerin doğal kaynakları ve enerjiyi verimli kullanarak çevreye olan olumsuz etkilerini azaltmak için değerlendirme ve sertifikalandırma sistemlerinin oluşturulmasına; yeşil sertifika uzmanlarının, yeşil sertifika değerlendirme uzmanlarının ve eğitici kuruluşların nitelikleri ile yeşil bina ve yeşil yerleşmelerin değerlendirme kriterlerine ilişkin usul ve esasları belirlemeyi amaçlıyor. 

YEŞİL SERTİFİKA EĞİTİCİ KURULUŞLARI DEVREDE
Bu çerçevede, Eğitici Kuruluş adıyla; yeşil sertifika uzman adaylarına eğitim vermek amacıyla Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum veya kuruluşlar yönetmeliğe girmiş oldu. 

Yönetmeliğe göre yeşil binalar ile yeşil yerleşmeler gibi konularda faaliyet gösteren, kamu veya özel hukuk hükümlerine tabi kamu tüzel kişiliğini haiz kurum ve kuruluşlar; üniversiteler ile sivil toplum kuruluşları, gereken şartları taşımaları halinde eğitici kuruluş olarak faaliyet gösterebilecekler. Eğitici kuruluşlar Bakanlıkça yetkilendirilecekler ve eğitici kuruluşların listesi Bakanlık resmi internet sayfasında yayımlanacak.

SINAVDA BAŞARI YETERLİ DEĞİL; BAKANLIK ONAYI ŞART
Yeşil sertifika uzmanları, eğitici kuruluşlar tarafından düzenlenecek sertifika eğitim programına katılacaklar. Programın sonunda uygulanacak yazılı sınavda başarılı olanlar, Bakanlıkça Ulusal Yeşil Sertifika Sisteminde (YeS-TR)’de yetkilendirilmeleri halinde, Yönetmelik kapsamında faaliyet yürütebilecekler. Eğitici kuruluşlar, sınavda başarılı olan yeşil sertifika uzmanı adaylarını, YeS-TR’ye kaydedecekler ve Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğüne bildirecekler.

EĞİTİCİ KURULUŞ EVRAKI 10 YIL SAKLAYACAK
Eğitici kuruluşlar ayrıca; eğitim verdikleri yeşil sertifika uzmanı adaylarına ait başvuru evrakını, eğitim ve sınav belgelerini; talep edildiğinde Bakanlığa sunmak üzere en az on yıl süre ile saklamak zorunda olacaklar. Eğitici kuruluşlar, faaliyetlerinin ya da yetkilerinin sonlanması halinde düzenlemiş oldukları eğitimlerle ilgili dosyaları Bakanlığa teslim etmekle de yükümlü olacaklar. 

DAHA ÖNCE YETKİLENDİRİLENLERİN YETKİSİ DEVAM EDECEK
Yeni Yönetmeliğin yayımı tarihinden önce, yürürlükten kaldırılan 23 Aralık 2017 tarihli Binalar ile Yerleşmeler İçin Yeşil Sertifika Yönetmeliği kapsamında Bakanlıkça eğitici kuruluş olarak görevlendirilen tüzel kişiler ile gerekli eğitimleri alarak yeşil sertifika uzmanlığı elde etmiş olanların hakları saklı tutulacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler