1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Poyraz: Tüm yapılar ‘Neredeyse Sıfır Emisyonlu Bina’ olmalı

Poyraz: Tüm yapılar ‘Neredeyse Sıfır Emisyonlu Bina’ olmalı

TOBB Türkiye İklimlendirme Sektörü Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, 5 bin metrekareden büyük binalara getirilen düşük enerji tüketimi ve en az yüzde 5 yenilenebilir enerji kullanım şartının tüm binalara yayılmasını istedi.

Poyraz: Tüm yapılar ‘Neredeyse Sıfır Emisyonlu Bina’ olmalı

Enerji Günlüğü - TOBB Türkiye İklimlendirme Sektörü Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, 5 bin metrekareden büyük binalara getirilen düşük enerji tüketimi ve en az yüzde 5 yenilenebilir enerji kullanım zorunluluğunun daha küçük binaları da kapsayacak şekilde genişlemesini istedi.

TOBB Türkiye İklimlendirme Sektörü Meclisi Başkanı Zeki Poyraz, Türkiye’de tüketilen enerjinin yüzde 32,7’sinin binalarda harcandığını söyledi. Binaların gerek ekonomi perspektifi gerekse sera gazı azaltım politikaları açısından çok önemli bir alan olduğuna işaret eden Zeki Poyraz, bunun aynı zamanda en yüksek verimlilik ve emisyon azaltım potansiyeline sahip alanlardan biri olduğunu belirtti.

İTHALATA MİLYARLARCA DOLAR ÖDENİYOR 

Türkiye’deki güncel mevzuata göre binalar için izin verilen enerji tüketiminin metrekare başına yıllık 120-150 kilovatsaat mertebelerinde bulunduğunu kaydeden Zeki Poyraz şunları söyledi:

“Mevcut bina stoğumuzdaki 22-23 milyon konutumuzda, 11 milyona yaklaşan binamızda her yıl milyarlarca dolarlık ithalatla yapılan enerjimizi israf ediyoruz. Öyle ki son beş yılda enerji ithalatına 213 milyar doların üzerinde kaynak aktarılmış durumda. Avrupa Birliği’nde 2019 yılından bu yana yeni kamu binaları, 2020 yılının başından itibaren ise tüm yeni binalar neredeyse sıfır enerjili olarak yapılıyor. Bu çerçevede gelişmiş ülkelere bakıldığında günümüzde binalar yılda metrekare başına 30-50 kilovatsaat mertebelerinde enerji tüketecek şekilde imal ediliyor.”

NET SIFIR İÇİN DAHA KAPSAMLI ADIMLAR ŞART

Zeki Poyraz Türkiye’de ise “Neredeyse Sıfır Enerjili Bina” (NSEB) kavramının 19 Şubat 2022 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan “Binalarda Enerji Performans Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile mevzuata girdiğini belirtti. Bu düzenlemede enerji sınıfının C’den B’ye getirilmesine bağlı olarak sağlanan yüzde 20’lik iyileşme ile Neredeyse Sıfır Enerjili Binalar için enerji tüketim limitinin yıllık metrekare başına 100-120 kilovatsaat mertebelerine düşürüldüğünü anlatan Poyraz “Oldukça sınırlı miktardaki bu iyileşme de sadece toplam inşaat alanı 5 bin metrekareden büyük olan tüm binalar için tanımlandı. Yıllık inşaat ruhsatlarına bakıldığında sadece yüzde 2-3 gibi bir orandaki binanın 5 bin metrekarenin üzerinde olduğu düşünüldüğünde, iklim değişikliğiyle mücadele ve enerji verimliliğinin artırılması için daha etkili ve kapsamlı adımlar atmak gerekiyor” dedi.

NEREDEYSE NET SIFIR EMİSYONLU BİNA

Zeki Poyraz, Mevcut Enerji Kimlik Belgesi sınıflamasında zorunluluğun C’den B’ye getirilmesi şartının sadece 5 binmetrekarenin üzerindeki binaları kapsaması nedeniyle, düzenlemenin etkisinin çok sınırlı kalacağını savundu. Daha iyi sonuçlar elde edilebilmesi için düzenleme kapsamının genişletilmesi gereğini vurgulayan Poyraz, “Alan sınırlaması olmadan, ruhsata tabi tüm binaların enerji ihtiyacının sınırlandırılmasına; sınırlandırılan bu ihtiyacın, verimlilik uygulamaları sonrası mümkün olan oranda yenilenebilir enerjiden karşılanmasına yönelik olarak yeşil bina/yerleşme için yeşil sertifika ve Neredeyse Sıfır Enerjili Bina (NSEB) ile ilgili yasal altyapı iyileştirilmeli. Bunun için sınırlandırmanın, söz konusu Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliğinin atıfta bulunduğu, bugünlerde güncelleme çalışmalarının yapıldığı TS825 Binalarda Isı Yalıtım Kuralları Standardında yer bulabileceği düşüncesindeyiz” diye, konuştu.

KARBON FİYATLANDIRMA TEMELLİ ALTYAPI

Zeki Poyraz, binalarda enerji verimliliğini ve yenilenebilir enerji kullanımını artırmak için karbon fiyatlandırma temelli, mevcut binalarda teşvik/destek mekanizmaları, yeni binalarda kredi/vergi desteği mekanizmaları ve gerekli finansal alt yapı oluşturulması gerektiğini de vurguladı. Poyraz “Diğer taraftan mevcut binalarda enerji verimliliğinin artırılması ve karbon salımınım azaltılması doğrultusunda teşvik, finans, destek ve bilinçlendirme faaliyetleri için kamu, ilgili özel sektör temsilcileri ve üniversitelerin içinde bulunacağı özerk bir üst yapı oluşturulmalı” önerisini dile getirdi.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler