1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yetik: Doğalgaza zam yok yerli gaz fiyatı düşürür

Yetik: Doğalgaza zam yok yerli gaz fiyatı düşürür

İzmir Doğal Gaz Genel Müdürü Ahmet Yetik, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği gazın kullanıma sunulmasıyla fiyatların aşağı yönlü etkileneceğini, bu yıl da doğalgaz fiyatlarına zam beklemediğini söyledi.

Yetik: Doğalgaza zam yok yerli gaz fiyatı düşürür

Enerji Günlüğü - İzmir Doğal Gaz Genel Müdürü Ahmet Yetik, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği gazın kullanıma sunulmasıyla fiyatların aşağı yönlü etkileneceğini, bu yıl da doğalgaz fiyatlarına zam beklemediğini söyledi.

İzmir ve çevresinde doğalgaz dağıtım işini üstlenen Kolin Enerji Grubu şirketi İzmir Doğal Gaz AŞ’nin Genel Müdürü Ahmet Yetik, düzenlediği basın toplantısında şirketin faaliyetlerine ve yatırım hedeflerine ilişkin bilgi verdi. “Dağıtım şirketleri olarak bizler doğalgaza zam yapılmasını istemeyiz” diyen Yetik, “Çünkü elde ettiğimiz kâr sabittir. Doğalgaz ne kadar ucuz olursa, kullanımı o kadar artacağından, bu da kârlılığa olumlu yansır. Doğalgaz zamları dağıtım firmalarının hiç istemediği bir durumdur” ifadelerini kullandı.

ZAM YOK, YERLİ GAZ FİYAT DÜŞÜRÜR

İzmir Gaz Genel Müdürü Ahmet Yetik, bu yıl doğalgaz fiyatlarına zam beklemediklerini söyledi. Yetik, Türkiye’nin Karadeniz’de keşfettiği doğalgaz rezervlerinin 2023 yılında sisteme aktarılmaya başlanmasıyla birlikte fiyatların düşmesinin beklenebileceğini söyledi.

İZMİR’DE DÖRT İLÇEYE DAHA GAZ

2005 yılında lisans alarak faaliyete başladıklarını anlatan İzmir Doğal Gaz Genel Müdürü Ahmet Yetik, şu anda 26 ilçede dağıtım yaptıklarını söyledi. Şu an İzmir’deki konutların yüzde 60’ın doğalgaz ulaştığını kaydeden Yetik, “Yakında 1.5 milyon konutun önüne ulaşmış olacağız” dedi. Yetik, Dikili, Çeşme, Karaburun ve Beydağ ilçelerini de 2022-2026 döneminde doğalgazla tanıştırmayı hedeflediklerini vurguladı.

KAPISINDA GAZ VAR, ABONE DEĞİL

İzmir’de bugüne kadar 1 milyon 375 bin hanenin kapısına doğalgaz götürdükleri halde abone sayısının 890 bin seviyesinde olduğuna işaret eden Ahmet Yetik “Aradaki yaklaşık üçte birlik fark düşündürücü. Bunun yüzde 10 dolayında olması beklenir” dedi. Yetik, kapısına kadar gaz ulaştığı halde abone olmayanların çokluğunu iklimin sıcaklığına ve kiracı oranının yüksekliğine bağladı.

TAŞIMADA EN BÜYÜK OYUNCU

Ahmet Yetik’in verdiği bilgiye göre İzmir’de bugüne kadar 28 şehir giriş istasyonu, 202 bölge regülatörü, 6 bin 305 kilometre polietilen, 709 kilometre çelik hat yapıldı. Bu verilere göre İzmir Doğal Gaz, Türkiye doğalgaz dağıtım sektöründe toplam gaz taşımada birinci, toplam gaz satışında ikinci, toplam hat uzunluğunda dördüncü sırada.

1500 KİLOMETRE BORU, 730 İSTİHDAM

Bugüne kadar yaptıkları yatırımlarla İzmir nüfusunun yüzde 60’ını doğalgaza kavuşturduklarını ifade eden Ahmet Yetik, “Yüzde 40 potansiyelimiz var ve 2021’de yapacağımız yatırımlarla toplam hat uzunluğunda üçüncü sıraya çıkacağız. 2020-2021 döneminde toplam bin 500 kilometrelik hat yapacağız. Böylelikle 730 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Bunların 100’ü İzmirgaz bünyesinde çalışacak, 630’u geçici istihdam olacak. Ama İzmirgaz’a bağlı yan işlerle bu rakam çok daha fazla artacak” dedi.

1.8 MİLYAR LİRALIK İŞ HACMİ

Bu yıl yaptıkları ve önümüzdeki yıl yapacakları yatırımlarla 160 bin haneye daha doğalgaz götüreceklerini anlatan Ahmet Yetik, şunları söyledi: “Buralara yapılacak tesisatlar, alınacak kombiler derken bu yatırımlarla ekonomiye katkımız 1.8 milyar TL’yi bulacak. Dış ilçelere gazı ulaştırdığımızda OSB’ler de bundan faydalanacak. Buralarda doğalgazın gelmesini bekleyen pek çok girişimci var. Onlar vasıtasıyla da yatırımlarda ve istihdamda hareketlenme olacak.”

AR-GE YATIRIMLARINA 6.8 MİLYON TL

Ahmet Yetik, İzmirgaz olarak bilgi teknolojilerine yoğun yatırım yaptıklarını söyledi. Müşteri yönetim sistemi, e-devlet üzerinden sözleşme, saha yönetim sistemi gibi hizmetleri devreye aldıklarını anlatan Yetik, “Şubesiz hizmet önümüzdeki dönemde müşteri memnuniyetini artıracaktır. Bu yıl çalışanlarımıza 15 bin 76 saat eğitim verdik. Güçlü bir SCADA sistemimiz var. Bu doğalgaz güvenliği açısından büyük önem arz ediyor. Sayaçlarımızı uzaktan okuyoruz. Ar-Ge servisimiz yoğun bir çalışma içinde. EPDK tarafından onaylanmış proje sayımız 12’yi buldu. Bunların toplam bütçesi 6.8 milyon TL. Ar-Ge’sini sürdürdüğümüz projelerden biri Abonematik. Müşteriler buradan abone olabilecekler. 2 sene içinde devreye almayı planlıyoruz” diye konuştu.

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü / İZMİR

Önceki ve Sonraki Haberler