1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Yıldırım: Rüzgarı bir adım sonraya taşımak için mekanizma şart

Yıldırım: Rüzgarı bir adım sonraya taşımak için mekanizma şart

TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisinde Türkiye bu kadar yol almışken, bundan sonra yapılacak tek şeyin finanse edilebilir, riski öngörülebilir mekanizma kurmak olduğunu söyledi.

Yıldırım: Rüzgarı bir adım sonraya taşımak için mekanizma şart

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisinde Türkiye bu kadar yol almışken, bundan sonra yapılacak tek şeyin finanse edilebilir, riski öngörülebilir mekanizma kurmak olduğunu söyledi.

TÜREB Talks'un ikinci online toplantısında değerlendirmelerde bulunan TÜREB Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yıldırım, rüzgar enerjisi sektörünün enterkonnekte bir küresel sektör ve Covid-19 salgını gibi küresel salgınlara son derece dayanıklı bir sektör olarak Türkiye’de geldiği noktadan çok daha ilerilere götürülmesi gerektiğini vurguladı. Yıldırım yaptığı değerlendirmede, “Bu kadar enterkonnekte olmuş bir küresel sektörün ve önümüzdeki 20-30 yıl içerisinde 4-5 trilyon dolar para harcanacak olan böyle bir sektörün sanayisi alanında da Türkiye bu kadar yol almışken, bundan sonra yapılacak tek şey finanse edilebilir, riski öngörülebilir mekanizma kurmamız şart… Bu sabit fiyat olabilir, bu bir ihale usulüyle aşağıya doğru inilecek bir mekanizma olabilir, hangi mekanizma olursa olsun finanse edilebilir bir ortam yarattıktan sonra biz rüzgarın hem kurulu güç tarafında ilerleriz, hem sanayisi tarafında ilerleriz” ifadesini kullandı.

RÜZGAR COVİD-MOVİD DİNLEMİYOR

Rüzgar enerjisine sadece doğalgaz ithalatının azaltılması açısından bakılmaması gerektiğine dikkat çeken Yıldırım, rüzgar enerjisine aynı zamanda endüstrileşme, 15-20 bin kişiye istihdam sağlama, üniversite mezunlarının edindikleri tecrübeyle yurtdışı ile senkronize olması anlamında bakılması gerektiğini kaydetti. Türkiye’de rüzgarın dışında başka hiç bir elektrik üretim alanında yüzde 60-70 yerlilik oranı sağlanamadığını belirten Yıldırım, “Rüzgar bize geçtiğimiz on senede tüm bunları önümüze açmışken, mekanizmaları koymazsak yazık ederiz. Bu kadar birikime yazık ederiz. Rüzgarda böyle bir hamleyi başlatmışken, bir adım sonraya taşımak için mekanizmaları koymak lazım. Küresel olarak baktığımız zaman rüzgar sektörü tüm genetiği, DNA’sı çözülmüş durumda. Dolayısıyla Covid sonrasında rüzgar yatırımcısı her türlü önlemini de alarak 2500 MW santral kuruyor. Yani rüzgar covid-movid dinlemiyor” dedi.  

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler