1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: Elektrikte tasarruf dönüşümü yerli kaynaklarla olmalı

Yıldız: Elektrikte tasarruf dönüşümü yerli kaynaklarla olmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte tasarrufla ilgili dönüşümün yerli kaynaklar yoluyla yapılabiliyor olması...

Yıldız: Elektrikte tasarruf dönüşümü yerli kaynaklarla olmalı

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte tasarrufla ilgili dönüşümün yerli kaynaklar yoluyla yapılabiliyor olması gerektiğini söyledi.

ELDER tarafından Ankara Bilkent Otel'de düzenlenen Ar-Ge Çalıştayı'ndakonuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, elektrikte tasarrufla ilgili dönüşümün yerli kaynaklar vasıtasıyla yapılabiliyor olması gerektiğini ifadeederek, her bir işlemin cari açığa etkisini mutlaka yapmaları gerektiğinibelirtti.

Yıldız, "Burada kamuyla özel sektör, vatandaşımızla fiyatlamalararasında da çok özel bir denge var. Onu da çok iyi kurgulamamız lazım. Özellikleiçinde bulunduğumuz nisan ayında üretim şirketlerinin pazara koydukları, rekabetoranındaki fiyatlar kendilerinin maliyet noktalarının biraz altında kaldı. Bununfarkındayız. O yüzden biz kamuyla özel sektör arasındaki dengeyi de koruyupkollamaya çalışıyoruz" diye konuştu.

2015 YILINDA 4 BİN MW'LIK TESİS KURACAĞIZ

Siyasi partilerin elektrik kesintileri nedeniyle oy sayılamaması iddialarıyla bir algı yarattıklarını ve bunu gerçeğin önüne geçirmeye çalıştıklarını iddia eden Yıldız, "Önceki yıl 7 bin, geçen yıl 5 bin megavat yeni üretim tesisikurulmuş. İçinde bulunduğumuz yılın ilk 4 ayında bin megavatı geçmiş, kurulugücüyle beraber. Özellikle yüzde 95'i yerli kaynaklarıyla beraber olan birülkeden bahsediyoruz. 2015 yılını inşallah 4 bin megavatlık yeni bir tesisle,yeni bir kurulu güçle bitirmiş olacağız. Bir yıl içerisinde yaklaşık 15 ülkeninkurulu gücü kadar, Türkiye'ye yeni kurulu güç ekliyorsunuz. Yönetilmesi gerekenbu değişim. Gerek TEİAŞ, gerekse ELDER ve EPDK, her yönüyle bu değişimin önemlibir parçası olacağız." dedi.

SİLİKON VADİSİ GİBİ BİR YAPI KURGULAMALIYIZ

Yıldız, yerli kaynaklarla üretim yapılması gerektiğini vurgulayarak, "Silikon Vadisi'ni düşünürsek, 1950'li,1960'lı yıllardan bu yana girişimcinin özel sektörün sanayi ve üniversiteninhepsinin bir araya geldiği yapıyı mutlaka kurgulamamız lazım. Bunun kurgulandığısektörler, yapılar var. Bunu enerji sektöründe bütün detaylarıyla beraberkurgulamamız lazım. Akıllı şebekeler, abone bilgi yönetim sistemleri, coğrafi bilgiyönetim sistemleri, her birinin özellikle bu dağıtım yatırımlarında mutlakayerini alması gerekiyor. 100 liralık bir yatırım yapıyorsunuz, hem büyümeyekarşılık gelen bir yatırım olması lazım hem nüfus artışına hem de eski tesislerinyenilenmesine dönük bir yatırım olması lazım. Özellikle tesisler yenilenirken enmodern yapıyı kurgulamamız gerekiyor. Nükleer güç santralleriyle alakalı yapılanyatırım hedefleri, en son iki tane büyük santral hedefimiz var. Bu son derecebüyük bir atılım noktasıdır. Niçin? Sanayinin ve üniversitenin yeni malzemeler,yeni ürünler üretebileceği bir pazar haline gelmiştir. Yaklaşık 515 bin adetlikbir parçadan bahsediyoruz. İşte üniversite, sanayi ve özel sektör işbirliğine enfazla katkı koyacak yapılardan bir tanesidir." ifadesini kullandı.

31 MART ELEKTRİK KESİNTİSİ DERS OLDU

Türkiye'de mart ayı sonunda yaşanan yaklaşık 6 saati geçen kesintinin,kendileri için önemli bir ders olduğunu belirten Yıldız, "Bir mermi yaklaşık saniyede 800 metre hızla ilerliyor. Işık 300 binkm/saniyede ilerliyor, bu 300 milyon metre demektir. Elektrik bunun yüzde 95'iolsa Edirne'den Kars'a kadar bir saniye içerisinde 1600 kez Türkiye'nin birucundan diğer ucuna gidiyor. Yani mikrosaniye mertebesine baktığımız anda, bütünbu kontrollerin, role sistemlerin ve kombinasyonlarının yapılması ve doğruyapılması lazım. Çünkü, saniyede 1600 defa gidip gelen bir hızı yönetmekdurumundasınız. O yüzden gerek dağıtım hizmetlerinde gerekse iletim hizmetlerindebunların mutlak doğru kurgulanması lazım. Test merkezleriyle alakalı, gerekdonanımların gerekse trafo kesicilerin mutlaka test merkezlerinin istediği orandaolması gerekiyor. Bugün KEMA gibi AB üyesi ülkelerin akreditasyon merkezlerindenbir kısmını mutlaka Türkiye'ye taşıyor olmamız lazım. Bunu kurgulayabilecekyapımız var." dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler