1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yıldız: İran`dan alınan petrol miktarı artabilir

Yıldız: İran`dan alınan petrol miktarı artabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin dünyanın en büyük üç doğal gaz rezervinden birine sahip olan İran’a kayıtsız kalamayacağını...

Yıldız: İran`dan alınan petrol miktarı artabilir

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin dünyanın en büyük üç doğal gaz rezervinden birine sahip olan İran’a kayıtsız kalamayacağını belirterek "İran’a yönelik yaptırımların hep geçici olduğuna inandık. İyi ki de öyle yapmışız” dedi. Yıldız, İran'dan alınan günlük ham petrol miktarının 110 bin varilden 130-140 bin varile çıkabileceğini söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız CNBC-E’deki Enerji Koridoru programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. İran doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşıyacak doğalgaz boru hattı projesiyle ilgili olarak Yıldız, “Bu tür projeler Türkiye’nin stratejik önemini artıran ve Avrupa’nın gaz tedariğiyle ilgili önemli projeler. Bunun derdine düşecek olan biz değil, AB üyesi ülkelerdir. Bizim konumumuz gereği tedarikle alakalı sıkıntımız yok. Türkiye kara parçasından geçecek projelere, gerek Güney Akım, gerek TANAP, gerekse İran’dan geçecek doğalgazın geçmesine müsaade etmiştir" dedi. 

İRAN'A KAYITSIZ KALAMAYIZ

Türkiye enerji sektörünün AB müzakere sürecinde masa başında hep ileride olduğunu belirten Yıldız, "Biz doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Önceliğimiz ülkemizin çıkarlarıdır. AB ile proje geliştirmeye devam edeceğiz. Dünyanın en büyük 3 doğalgaz rezervinden birine sahip olan İran’a kayıtsız kalamayız. İran’a olan yaptırımların hep geçici olduğuna inandık. İyi ki de öyle yapmışız. 19-20 ilden geçecek bir boru hattı 2 milyon tona yakın boru üretimini sağlayacak. Önümüzdeki hafta boru üreticileriyle de bir araya geliyoruz. Bu konu, sanayi ve istihdam için de çok önemli. 5 ülke bunu istiyorsa, biz bunu niye iletmeyelim?” diye konuştu. 

CENEVRE’DE İRAN’LA GELİNEN NOKTA ARTI 

Cenevre’yi diplomasi açısından değerlendirmek gerektiğini söyleyen Yıldız şöyle konuştu:

"Başından beri bizim Türkiye olarak önerdiğimiz, çözümün diplomasiyle olacağı yönündeydi. Anlaşmanın ardından petrol fiyatlarıyla alakalı muhafazakâr, ihtiyatlı olmamız gerek. Dün fiyatlar 111 dolara çıktı sonra 108 dolara indi. Fiyatlar konusunda beklentiler yerine gelmeyince piyasada tam ters etki yapıyor. Anlaşmada, İran’la gelinen nokta ilişkilerin geliştirilmesinde artıdır. Yaptırımların ortadan kısmen kalkacak olmasının olumlu adımlar getireceği kanaatindeyim. İran Rusya’dan sonraki en büyük tedarikçimiz. İran başkası için sıradan bir ülke olabilir, ama bizim için herhangi bir ülke değil."

İRAN'DAN ALINAN PETROL ARTABİLİR

Türkiye'nin petrol, doğalgaz ve madencilikle ilgili yatırımlarında İran’ın ciddi bir potansiyel oluşturduğunu belirten Yıldız sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun fiyatlara etkisi konusunda sabırlı olmak lazım. İhtiyatlı olmak lazım. Fiyatlarla alakalı her şey olumsuz seyretti 3-4 yıldır. Bu yüzden şimdi en ufak olumlu hareket, ülkeleri büyük beklentilere sokuyor. Türkiye, günlük 100-110 bin varil arasında İran’dan petrol alıyor. Daha fazla inemeyeceğimizi biz yaptırımlar sırasında belirtmiştik. Burada belirtilen gerekçeler ne ise, onlarortadan kalktıktan sonra belli bir rakamlarda seyredeceğini düşünüyorum. Biz, 5 ayrı ülkeden doğalgaz, 12 ayrı ülkeden petrol alıyoruz. Hem ülke, hem de güzergah çeşitlendirmeyle alakalı politikamıza devam ediyoruz. İran’dan alınan petrol o gerekçeler ortadan kalktıktan sonra 130-140 bin varil civarına çıkabilir.” 

IRAK’IN ÜRETİMİ YENİ BORU HATLARI GEREKTİRİYOR

Bakan Yıldız Kuzey Irak petrolü ve gazı konusunda Bağdat ve Basra ile görüşme yapmayı düşündüklerini tekrarlayarak, “Bunları yapınca ilişkilerimiz normalleşecek. Türkiye tedarik zincirini artırmayı, yanı başındaki kaynaklara kayıtsız kalmamayı sağlamış olacak. Kerkük Yumurtalık ham petrol boru hattının 15 yıllık anlaşması yenilendi. Anlaşmada, 70 milyon ton kapasiteli boru hattının tam kapasiteli kullanılmasını öngördük. Bu kapasite günlük 1,5 milyon varildir. Ancak zaman zaman 400 bin varile düştüğü oluyor. 3 yılı doldurduktan sonra -ki doldurduk- Anlaşma gereği 750 bin varillik kapasite kullanılıyormuş gibi tarifesini alıyoruz. Kuzey Irak’tan gelecek petrolün günlük 300 bin varille başlamasını öngörüyoruz. Bundan sonra bu kapasite dolduktan sonra yeni boru hattı gerekir mi gerekmez mi bunu onlarla konuşacağız. Irak’ın üretimi yeni boru hatları gerektiriyor. Irak Merkezi Hükümeti’nin Basra petrollerini Türkiye üzerinden Ceyhan’a aktarma konusundaki projelerine de biz olumlu bakıyoruz. Irak’ın yalnız Kuzeyinden değil, Güneyinden akacak petrolün de Türkiye üzerinden geçmesi bizim stratejik önemimizi artıracak” dedi.

BAĞDAT'IN PETROL GELİRİ ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYORUZ

Irak’taki petrolün gelir dağılımındaki anlaşmazlığında gelirin prensip olarak bir kamu bankasında tutulmasıyla ilgili bir karara vardıklarını belirten Yıldız, “Irak Merkezi Hükümeti’nin bu konudaki endişelerini paylaşıyoruz. Türkiye’ye giren her petrol bir yerde değil birden fazla yerde; örneğin petrolün Türkiye’ye girdiği nokta ve Ceyhan’da ölçülecek. Bunu Irak Merkezi Hükümetin de bir temsilcisiyle yapacağız. Ölçümlemelere isterlerse uluslararası bir gözlemci de katılabilir. Burada önemli olan günlük dekontların Merkezi Hükümetle paylaşılmasıdır, bu bir şeffaflıktır. Bu konuda hangi kamu bankası olacağı henüz net değil” dedi.

TANAP’IN KENDİ DOĞALGAZINI DESTEKLEYECEK YAPISI VAR

TANAP’a İsrail ve Irak gazının dahil olması konusunda ise, TANAP’ın kendi doğalgazını destekleyecek yapısı olduğunu ve böyle bir şeye İhtiyaç hissedilmeyeceği açıklamasını yaptı.

Önceki ve Sonraki Haberler