1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Yıldız: Üçlü mekanizmadan vazgeçilmesinin mahzuru yok

Yıldız: Üçlü mekanizmadan vazgeçilmesinin mahzuru yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El-Şehristani ve daha sonra Neçirvan Barzani’nin...

Yıldız: Üçlü mekanizmadan vazgeçilmesinin mahzuru yok

Enerji Günlüğü - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El-Şehristani ve daha sonra Neçirvan Barzani’nin üçlü mekanizma olmadan da bunu devam edebileceklerini söylediklerini ve bunun kendileri hiçbir mahzuru olmadığını kaydetti.

Taner Yıldız, The Bosphorus Energy Club (Boğaziçi Enerji Kulübü) tarafından düzenlenen "Bölgesel Oyun Değiştiriciler" konulu toplantıda gazetecilerin sorularını cevapladı. Bakan Yıldız, "Irak'ta üçlü mekanizmaya bir ön mutabakatla başlamıştık. Daha sonra Irak Başbakan Yardımcısı Hüseyin El-Şehristani ve daha sonra Neçirvan Barzani üçlü mekanizma olmadan da bunu devam ettirebileceklerini söyledi. Bizim için hiç bir mahzuru yok. Eğer kendi aralarında bu varlığı paylaşabilmek üzere bir kurguda bulunuyorlarsa, bizim için gayet iyi. Ama yokluğu paylaşmak gibi bir teklifin oradan çıkmaması gerektiğine inanıyoruz. Yani öyle bir teklif kendi ülkeleri için de kabul edilemez bir durumdur, bölge için de kabul edilemez bir durumdur. Bize ihtiyaçları olduğu an biz Bağdat ve Erbil'deyiz, 'bize ihtiyaç yok' diyorlarsa biz Ankara'dayız. Top onlarda..." dedi.

“DOĞU AKDENİZ İÇİN SİYASİ FİZİBİLİTE HAZIR OLMALI”

Bakan Yıldız, Doğu Akdeniz'deki gelişmeleri değerlendirerek, burada önemli bir kaynak ve rezerv olduğunu, siyasi fizibilite hazır olmadan, ekonomik fizibilitenin işlemediğini aktardı."Biz, Doğu Akdeniz'de hiçbir şey olmamış gibi davranamayız ama bunun da çok uzun soluklu sürdürülemez olduğunun farkındayız. Güney Kıbrıs Yerel Yönetimi ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, hepsinin bu sahalarda hakkının olduğuna inanıyoruz" diyen Yıldız, oradan çıkacak herhangi bir kaynağın, herhangi bir varlığın doğru ve adilane bir şekilde paylaştırılmasından yana olduklarını vurguladı. Bakan Yıldız şöyle devam etti:

"Sürdürülebilir olan, uzun soluklu olan budur. Bu noktalarda anlaştıktan sonra ve bazı siyasi ilişkilerin de olgunlaşmasını beklediğimizden bunlar tamamlanana kadar, bu projelerin gelişimiyle alakalı ciddi katkılar koyamıyoruz. Bu projelerin teknik fizibilitesinin en yüksek piyasalardan biri olan Türkiye'den ve o bağlantıyı sağlayacak olan AB üyesi ülkelerden geçtiğini biliyoruz. Teknik fizibilitenin Türkiye'de oluşmuş olmasını istismar etmeyiz. Önümüzdeki süreçte mutlaka artıların paylaşıldığı bir ortam oluşacağına inanıyorum. Doğu Akdeniz'deki kaynakların üretildiği kadar iletileceğine inanıyorum. O, orada kalmaz ve en yüksek kıymetli piyasalara doğru yollardan akacağına inanıyorum" diye konuştu.

“BM KARARI BİZİM İÇİN BAĞLAYICI”

İran ile altın ve doğalgaz değişiminin başlayıp başlamadığı yönündeki bir soruya ilişkin, Türkiye için BM kararının bağlayıcı olduğunu, ama her ülkenin farklı tercihleri olduğunu kaydeden Yıldız, Türkiye'nin İran'la ilişkisini sıfırlamasıyla bir başka ülkenin sıfırlamasının aynı anlama gelmediğini, Türkiye'nin iç ihtiyaçlarını karşılamak ve uluslararası dengeleri gözetmek durumunda olduğunu, ama kendisi için bağlayıcı olanın neler olduğunu da tespit etmek durumunda olduğunu belirtti. Yıldız, Türkiye'nin petrol ve doğalgazdaki gelişmeleri takip ederek İran ile ticaretini sıcak ve yakın tutacağını söyledi.

TPAO EN AZ 7 ŞİRKET KURACAK

Türkiye'nin Çin ile bir çok açıdan üçüncü ülkelerde gerek petrol, gerekse doğalgazla ilgili proje yapmaya hazır olduğunu vurgulayan Yıldız, Türkiye'nin TPAO'unun altında bu tür ortaklıklara ve ülkelere göre değişen, en az 7 civarında şirket kurmak üzere olduğunu ifade etti.

ENERJİ FASLI SİYASİ NEDENLERDEN AÇILMIYOR

AB ile 15. faslın tartışmaya açılmamış olmasının siyasi nedenlerden kaynaklandığını, Güney Akım Projesi'nin AB için olduğunu ve Türkiye'nin bunun karşılığında "faslımızı açın" demediğini vurgulayan Yıldız, fasıl ister açılsın ister açılmasın Türkiye'nin doğruları yapmaya devam edeceğini dile getirdi. AB'deki siyasetin çok daha önüne geçmiş bir Türkiye enerji sektörü olduğunu bildiren Yıldız, 2016 yılında Dünya Enerji Konseyi toplantılarının, 2017'de de Dünya Petrol Kongresi'nin Türkiye'de yapılacağını ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler