1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yılmaz: Türkiye halen en cazip pazar

Yılmaz: Türkiye halen en cazip pazar

Enerji Günlüğü - Gelişmekte olan ekonomisi ve artan enerjiyle talebiyle Türkiye’nin cazip bir Pazar olduğunu ifade eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu...

Yılmaz: Türkiye halen en cazip pazar

Enerji Günlüğü - Gelişmekte olan ekonomisi ve artan enerjiyle talebiyle Türkiye’nin cazip bir Pazar olduğunu ifade eden Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Özellikle elektrik ticareti mekanizmalarında gelişmiş piyasaların bulunduğu birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslanabilir seviyede bir yapıyı el birliği ile gerçekleştirdik" dedi.

EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, 3. Enerji Ticareti ve Tedariği Zirvesi'nin (ISTRADE 2018) açılışında yaptığı konuşmada, bölgeden kaynaklanan birtakım olumsuzlukların yaşandığını ancak buna rağmen Türkiye’nin devleti ve milletiyle, sektör ve sanayisiyle ayakta durduğunu söyledi.

TEKNOLOJİK GELİŞMELER ASLA YIKICI OLMADI

Enerji sektörüne yatırımcının ilgisinin hiç eksik olmadığının altını çizen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, “Enerji sektörünün ileri gitmesi işin kamu ve özel sektör olarak el ele hep birlikte katkı vermeye devam ediyoruz. Teknolojik gelişmeler ise asla yıkıcı değildir. Bu konudaki ilerleme ve gelişmeler her zaman yapıcı olacaktır. Enerji sektörü teknolojik gelişmeleri de arkasına alarak kendini daha çok geliştirecek hatta lisans için ofisten başvuru yapma olanağına bile sahip olabilecek. Sektör sadece EPDK’dan ibaret değil. Sanayi ile iç içe olduğu için üretim tarafını da ilgilendiren bir yönü var. Biz bu yönüyle de tüm gelişmelere kayıtsız kalamayız” diye konuştu.

TÜRKİYE’Yİ ENERJİ TİCARET MERKEZİ HALİNE GETİRMELİYİZ

Türkiye için bazı olumsuzluklar yaşandığını fakat bunların hep birlikte geri bırakıldığını dile getiren Yılmaz, “Her şeye rağmen enerji sektörü sağlam ve yatırım yapılabilir yapısını koruyor. Elbette birtakım türbülanslar olacak. Çünkü sektörü daha da ileriye taşımak için artık o hedeflere tren ve otobüsle gidemeyiz. İyi yönettiğimiz takdirde şirketlerimiz ayakta kalacak ve geleceğe emin adımlarla yürüyecekler. Bu gelişmelerin ötesinde daha fazla çalışarak ülkemizi bir ticaret merkezi haline getirmeliyiz. Yeterli üretim gücü olmazsa yeterli arzı sağlayamayız. Cazip pazar imkanları oluşturmanın ve ticaret mekanizmalarının ticaret merkezi olmamız açısından önemli olduğunu belirtmek isterim. Özel sektör ve kamunun yaptığı birçok proje ile yerli kaynak kullanımında da görülmemiş bir başarı sağladık. Gelişmekte olan ekonomisi ve artan enerji talebiyle Türkiye zaten cazip Pazar konumunda. Geriye ise piyasa ve ticaret mekanizmalarını güçlendirmeye kalıyor. Özellikle elektrik ticareti piyasasında birçok Avrupa ülkesiyle kıyaslanabilir bir yapıyı gerçekleştirdik. Çünkü ticaret merkezi olmak kapsamlı ve derinlikli bir süreç gerektiriyor. Bu ileriye dönük hedeflere ulaşmak için bize güven veriyor. EPDK olarak bu gelişimi bir bütün olarak değerlendiriyoruz. Enerji ticareti merkezi yalnız EPDK ve karar alıcılar ile olmaz. Bu riskleri iyi hesap edebilen, bunları bertaraf edebilecek gelecek dönemleri planlayan enerji şirketleri ile mümkün.”

ELEKTRİK TİCARETİNDE REKABETÇİ PİYASA VAR

“Elektrik ticaretinde yüksek düzeyde rekabetçi bir piyasa oldu. Bu koşullar fiyatların düşmesine yol açıyor. Piyasanın dinamik olması çok önemli. Böylelikle yeni şartlara uyabilme yeteneği ve risk yönetimi gelişiyor. Esnekliği arttırıcı mekanizmalar sağlamakta bizim görevimizken basiretli ticaret yapmakta sektörün görevidir” diyen Yılmaz, EPİAŞ’ın ilk başlarda sadece elektrik ticareti yapan bir yapı olarak kurgulandığını ancak son dönemde yaptığı uygulamalarla doğalgaz ticareti için de yol alındığını belirtti. Orta ve uzun vadede ticaret merkezi için daha güçlü ve derin bir piyasa oluşturulacağına inandığını sözlerine ekleyen Yılmaz şöyle devam etti, “Ticaretin varlığı ve işleyişine dair mekanizmaların sağlamlığı ancak şeffaf bir ortamda gelişir. Şeffaflığı hep gözettik ve nasıl daha da arttırabiliriz diye çalışmalar yaptık. Biliyoruz ki yapacak daha çok işimiz var bu sebeple azami derecede işbirliği yapmamız gerekiyor.”

Raşit Kırkağaç

Önceki ve Sonraki Haberler