1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Yoğun kar, Isparta’yı elektriksiz bıraktı

Yoğun kar, Isparta’yı elektriksiz bıraktı

Yoğun kar yağışı, elektrik hatlarına zarar verince özellikle ilçelerde 40 saate varan elektrik kesintileri yaşandı. Ekipler arızaları gidermek için çalışırken, Enerji Bakanı da Isparta’ya hareket etti.

Yoğun kar, Isparta’yı elektriksiz bıraktı

Enerji Günlüğü - Isparta’da 3 Şubat Perşembe günü başlayan yoğun kar yağışı, elektrik hatlarına zarar verince şehrin özellikle ilçelerinde 40 saate varan elektrik kesintileri yaşandı. Büyük bölümü doğalgaz kullanan Isparta’da elektrik kesintisi nedeniyle kombi cihazları çalışmayınca halk soğuk havaya karşı çaresiz kaldı. Kentte enerji krizinin büyümesi üzerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbaycan programının ardından hemen Isparta’ya doğru hareket etti. TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı da, Enerji  Bakanı'nın talimatıyla beraberindeki bir heyetle birlikte Isparta’ya gitti.

KAR YÜKÜ VE AŞIRI BUZLANMA NAKİL HATTINA ZARAR VERDİ

CK Enerji’ye ait Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) tarafından yapılan açıklamada saatlerce hiç durmadan yağan karın sebep olduğu yükün ve aşırı buzlanmanın etkisi ile önemli sayıda enerji nakil hattının ağır hasar aldığı bildirildi.

AEDAŞ, açıklamasında, 582 alçak gerilim kesinti ihbarına, 201 saha personeli ve 75 araç ile müdahale edildiğini, çalışmalar kapsamında elektrik abonelerinin yüzde 95’ine enerji sağlandığını belirtti.

 

Öte yandan herhangi bir olumsuzluğa mahal vermemek için 3.056 kilowatt toplam gücünde 20 jeneratörün de kritik noktalarda konumlandırıldığı bilgisi geçildi.

AEDAŞ, alınan tedbirlere rağmen kar yağışının tahminlerin çok üzerinde olmasının, özellikle kırsal bölgelerdeki arızalara ulaşmada sıkıntıya yol açtığını, müdahalelerde bazı gecikmelerin söz konusu olduğunu bildirdi.

Ekiplerin ilk andan itibaren arızalara müdahalesi aralıksız bir şekilde devam ettiği kaydedilen açıklamada kamu ve özel sektör elbirliği ile bölgede özverili bir çalışma sergilendiği, ayrıca yakın bölgelerdeki diğer enerji dağıtım firmalarından da bölgeye destek amaçlı personel ve araç takviyesi yapıldığı bildirildi.

Yoğun çalışmalar sonrasında aynı gece şehir merkezinde orta gerilim seviyesindeki arızaların tamamı giderilirken, alçak gerilim bölgelerindeki çalışmaların devam etitği bildirilen açıklamada vatandaşların mağduriyetini en aza indirilebilmesi için 3.056 kVA kapasiteye sahip jeneratörler ile bölgedeki kritik noktalara da enerji sağlandığı ifade edildi.

 

Açıklamada “Bu çalışmalar esnasında şu ana kadar yaklaşık olarak 660 kilometre orta gerilim, 4 bin 500 kilometre alçak gerilim hattı ekiplerimiz tarafından kontrol edilip, iletkenleri etkisi altına alan buz yükünden temizlenerek enerjilendirme yapıldı. Kesintilerin başladığı ilk anda Isparta ili, ilçe ve köylerinde 113 bin abonemize enerji verilemezken bu sayı 16 bin aboneye kadar indirildi. Bu zorlu süreçte Ispartalı vatandaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları en aza indirmek için var gücümüz ile çalıştığımızı bildirir, gösterdikleri anlayış için tüm vatandaşlarımıza teşekkür ederiz” denildi.

 

BAKAN DÖNMEZ ISPARTA'YA HAREKET ETTİ

Bakü’de düzenlenen Güney Gaz Koridoru 8. Danışma Toplantısına katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Azerbeycan programının ardından hemen Isparta’ya doğru hareket etti.

Bakan Dönmez kentte ilk olarak kriz merkezinde, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, AFAD Başkan Yardımcısı Önder Bozkurt, Vali Ömer Seymenoğlu, TEDAŞ Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı ve CK Enerji AEDAŞ şirket yetkilileriyle değerlendirme toplantısı yapacak.Toplantının ardından Dönmez, sahadaki çalışmaları inceleyecek.

TEDAŞ GENEL MÜDÜRÜ ISPARTA’DA

Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş (TEDAŞ) Genel Müdürü Ömer Sami Yapıcı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in talimatıyla beraberindeki bir heyetle birlikte Isparta’ya gitti. Yapıcı, Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AEDAŞ) sorumluluk alanında bulunan Isparta’nın bazı köylerinde yoğun kar yağışı ve olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri ile ilgili olarak bölgedeki yetkililerden bilgi alarak, yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu’nu makamında ziyaret eden Yapıcı ve beraberindeki heyet, Vali Seymenoğlu’ndan bölgede yaşanan sorunlar hakkında bilgi aldı. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Yapıcı, sorunların çözümüne yönelik yapılan çalışmalara verdiği destekler dolayısıyla Vali Seymenoğlu’na teşekkür etti.

Yapıcı, “Bölgede olumsuz hava koşulları nedeniyle yaşanan elektrik kesintileri hakkında bilgi almak ve çalışmaları yerinde incelemek için Sayın Bakanımızın talimatıyla burada bulunuyoruz. Sayın Valimizi ziyaret ederek kendisinden yaşanan sorunlar hakkında bilgiler aldık. Sayın Valimiz, kapalı köy yollarının açılması ve kesintilerin sona erdirilmesi noktasında her türlü desteği veriyor. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bazı bölgelerde yaşanan elektrik arızalarının giderilerek enerji arzının tekrar sağlanması için sahada gerekli çalışmalar yapılmaktadır.” dedi. 

tedasgm.jpeg

SAHA ÇALIŞMALARINA KATILDI

Sahada yapılan çalışmaları da yerinde inceleyen Yapıcı, sorunların çözümü ve vatandaşların bir daha aynı sıkıntıyı yaşamaması için gerekli önlemlerin alınması adına, bölgede elektrik dağıtımından sorumlu olan Akdeniz EDAŞ’ın arıza koordinasyon merkezinde, dağıtım şirketi yetkilileriyle bir araya geldi. Yapıcı, “Bölgede elektrik dağıtımıyla ilgili sorunlarının hızlı tespiti, çözümü ve birimler arasında yapılacak iş birliği hakkında görüş alışverişinde bulunduk” dedi.

Elektrik dağıtımının kesintisiz bir şekilde sürdürülebilirliği yaklaşımının kendileri için en önemli hedef olduğunu belirten Yapıcı, “Bu açıdan bölgede yaşanan ve yaşanabilecek sorunların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması konusunda her türlü diyaloğa açığız” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler