1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Yunanistan keşfedilmemiş hidrokarbon rezervlerine sahip

Yunanistan keşfedilmemiş hidrokarbon rezervlerine sahip

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu’nun AB üyesi ülkelerin enerji bağımlılığı konusundaki raporunda, Yunanistan’ın henüz keşfedilmemiş hidrokarbon...

Yunanistan keşfedilmemiş hidrokarbon rezervlerine sahip

Enerji Günlüğü - Avrupa Komisyonu’nun AB üyesi ülkelerin enerji bağımlılığı konusundaki raporunda, Yunanistan’ın henüz keşfedilmemiş hidrokarbon rezervi potansiyeline sahip olduğu belirtildi.

Raporda, hidrokarbon araştırmaları konusunda Yunanistan’da yaşanan son gelişmelerin altı çizilirken, ihaleye çıkarılacak ve Ege’deki egemenlik hakkı gibi sıkıntıların olmadığı İoannina (Yanya), Patra Körfezi ve Katakolo deniz arazilerine vurgu yapılıyor. Azınlıkça Online’ın haberine göre, rezervlerin büyüklüğü ve değerlendirilme imkânı konularındaki belirsizliğin büyük olduğu ve bu yüzden enerji politikalarındaki önceliklerin değiştirilmesine izin vermediği ifade edildi.

Avrupa Komisyonu’nun raporuna göre Yunanistan’da yıllık enerji ihtiyacının yüzde 50’sinden fazlası ithal edilen petrolle karşılanırken, bu durum Yunanistan’ı enerji tedariki güvenirliği açısından Avrupa’nın en hassas ülkelerinden biri yaptığı belirtiliyor. Geriye kalan yüzde 50 oranındaki enerji ihtiyacının ise linyit, yenilenebilir enerji gibi yurtiçi kaynaklardan tedarik edildiği ifade ediliyor. Petrol arıtma sektöründe ise piyasanın iki oyuncu (ELPE ve Motor Oil) tarafından yönetildiği ifade edilirken, iç piyasadaki rekabet eksikliğine dikkat çekiliyor.

DEİ VE DEPA’NIN ÖNÜNDEKİ BORÇ SORUNLARI

Benzer şekilde elektrik enerjisi alanında Yunanistan Elektrik Kurumu DEİ’nin egemenliği, rekabet eksikliği ve biriken borçları gibi sorunların olduğu kaydediliyor. Öte yandan AB’ye göre, 1 Temmuz 2013 tarihinden sonra elektrik faturalarına zam gelebilir. Raporda ayrıca, linyit madenleri gibi DEİ’ye ait servetin satılması konusundaki öneri de yineleniyor. Doğalgaz sektöründe ise Yunanistan Doğalgaz Şirketi DEPA’nın 300 milyon euro civarındaki borcunun şirketin özelleştirilmesinin önündeki en büyük engel olduğu kaydedilirken, DEPA’nın 2005’te yüzde 80 olan Rusya’ya bağımlığının yarıya indiği, çünkü Türkiye’den yapılan doğalgaz ithalatının ve sıvılaştırılmış doğalgaz kullanımının arttığı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler