1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Yüzen nükleer santraller geliyor!

Yüzen nükleer santraller geliyor!

Enerji Günlüğü – Prof. Dr. Üner Çolak, ileriki dönemlerde yüzen nükleer santralleri görebileceğimizi ve Fransa, Çin ve Rusya’nın bu konu üzerinde...

Yüzen nükleer santraller geliyor!

Enerji Günlüğü – Prof. Dr. Üner Çolak, ileriki dönemlerde yüzen nükleer santralleri görebileceğimizi ve Fransa, Çin ve Rusya’nın bu konu üzerinde çalıştıklarını söyledi.

24. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı’nın son gününde gerçekleştirilen Nükleer Enerji konulu panelde değerlendirmelerde bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırmalar ve Yenilenebilir Enerji Anabilim Dalları Başkanı Prof. Dr. Üner Çolak, nükleer enerji santrallerinin gelecek dönemde azalmayacağını aksine artmaya devam edeceğini söyledi. Çolak, “Ayrıca yüzen nükleer santrali gemileri de yakın gelecekte görebiliriz. Bu konu üzerinde Fransız, Çin ve Rusya’nın bu konularda çalışmaları var.”

NÜKLEERDEN ENERJİ ÜRETİMİNDE ÇİN VE HİNDİSTAN BAŞI ÇEKECEK

Çin ve Hindistan’ın giderek daha fazla nükleerden enerji üreten ülkeler haline geldiklerini ve bu konuda gelecekte önemli rol oynayacaklarını belirten Çolak, “Nükleerde toplam kurulu güç dünya çapında 17 bin MW’tan fazla ve toplam reaktör yılı ise 17 binden fazla. ABD’nin 100’e yakın reaktörü var bununla birlikte Japonya ve Fransa’da önemli üreticiler. Tek reaktörü olan ülkeler de var ve bunlardan biri de Slovenya. Bununla birlikte Almanya yeni reaktörler kurmayacak ama Japonya, İngiltere, Rusya ve Türkiye gibi ülkelerde yeni reaktörler devreye girecek. Nükleerden elektrik üretiminde Fransa başı çekiyor çünkü kömür santrallerini kapatma kararı aldılar. Bundan 10 yıl önce Litvanya’da nükleerin elektrik üretimindeki payı yüzde 90 civarındaydı. İnşaatı devam eden reaktörlerde Çin başı çekiyor ve her yıl toplam enerji kurulumu 90 bin MW’tan fazla oluyor. Bu da neredeyse Türkiye’nin toplam kurulu gücüne eşit. Artan enerji talebinden dolayı nükleer enerji Hindistan’da gelecekte önemli rol oynayacak” dedi.

REAKTÖRLER YAŞLANIYOR

Nükleer enerji santrallerinin ömrünün gelecek teknolojilerle 60 yıla kadar çıkarıldığını söyleyen Çolak konuşmasına şöyle devam etti; “Nükleer santrallerinin ömrünün ilk kurulumda 30 yıl olacağı düşünülüyordu, şu an ise gelişen teknoloji ile birlikte 60 yıldan bahsediliyor. Reaktörlerin çoğunluğu yaşlanıyor ve gelecekte ömrünü tamamlamış daha fazla reaktör göreceğiz. Fakat artacak talepten dolayı da daha fazla yeni reaktör gelecek ve sayı da artacak. Yeni reaktörlerin ticari hale gelmesi için 30 yıl daha geçmesi gerekecek. Gelecek dönemde nükleer enerji azalmayacak. Ayrıca yüzen nükleer santrali gemileri de yakın gelecekte görebiliriz. Bu konu üzerinde Fransız, Çin ve Rusya’nın bu konularda çalışmaları var. Ayrıca planlanmış inşaatlar 12 milyon dolardan fazlaya mal olacak. Yıllık uluslararası tedarik şu anki durum için 25 milyar dolar olacak.”

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler