1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zaimler: Enerjide işbirliği barış ortamını koruyor

Zaimler: Enerjide işbirliği barış ortamını koruyor

Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, enerji konusunda işbirliği içindeki ülkelerin barış ortamını koruyabildiklerini söyledi. 

Zaimler: Enerjide işbirliği barış ortamını koruyor

Enerji Günlüğü - Sabancı Holding Enerji Grubu Başkanı Kıvanç Zaimler, 13. Türkiye Enerji Zirvesi’nde yaptığı konuşmada jeopolitik rekabetin getirdiği gerilimlerin finansmana erişim sorunları ile karşı karşıya bıraktığı iş dünyasında sürdürülebilirlik ve yapay zekayı hemen hemen bütün şirketlerin ajandalarına aldığını söyledi. Küresel iş dünyasını etkileyen beceri setleri, yetkinlikler ve yetenekler konusunda da dönüşüm yaşandığını belirten Zaimler, bugüne kadar eşitlik konuşulurken, artık kapsayıcılığın gündemde olduğunu vurguladı. 

Bugün dünyada hemen bütün şirketlerin ajandasında enerjinin yer aldığını anlatan Zaimler “Jeopolitikanın, teknolojinin odağında ya da çevresinde yine enerji var” diye konuştu. 

Enerji alanında arz güvenliği, satın alınabilir fiyatlar ve karbonsuzlaşmayı aynı anda başarmaya çalışmayı “imkansız üçleme” olarak nitelendiren Zaimler, “Bu üçlemeyle ilgili maksimize etmek değil, optimize etmek yönünde çözümler var. Çözümlerin başında elektrifikasyon yer alıyor. Yenilenebilir enerji herkesin ajandasında var. Beraberinde verimlilik ve altyapı var. Akıllı şebekeler, depolama, elektrikli araçlar, şarbon yakalama, hidrojen, nükleer, mini nükleer, füzyon derin jeotermal konularını konuşuyoruz” dedi. 

BARIŞ İÇİN ENERJİ 

Enerjinin üretimi ve tüketimi konularında teknolojinin dönüşümüne de değinen Zaimler şöyle dedi: 

“Çözüm ister yenilenebilirden ister füzyondan gelsin, bunların hiçbiri hiçbir ülkenin tek başına çözebileceği bir denklem değil. Pek çoğu işbirliğini zorunlu kılıyor. Enerji sektöründe de işbirliği içinde olan ülkelerin barış ortamını koruduklarını her zaman görüyoruz. 

Enerji barış için çok önemli katalizördür.” 

KAYNAKLARI VERİMLİ KULLANMAK

Enerji arz güvenliği konusunda her yıl ciddi yol kat eden Türkiye’nin bir yandan da büyümeye devam ettiğini anlatan Zaimler şöyle dedi: 

“Arz güvenliği için kendi kaynaklarımızı ve daha da önemlisi kendi teknolojilerimizi getirmeliyiz. Ayrıcı enerji kullanım şeklimiz çok önemli. Enerji yoğunluğu yüksek bir ülkeyiz. Biz bu enerjiyi hep beraber, kamu eliyle sübvanse ederek desteklersek verimliliğimizi ve rekabetçiliğimizi kaybediyoruz. Maliyet bazlı fiyatlama sinyallerini çok olumlu bulduğumu belirtmek isterim.” 

Mehmet KARA - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler