1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Zaporijya Nükleer Santrali'nde üretim faaliyetlerine son verildi

Zaporijya Nükleer Santrali'nde üretim faaliyetlerine son verildi

Rusya’nın kontrolünde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali üretim faaliyetlerini durdurduğunu açıkladı.

Zaporijya Nükleer Santrali'nde üretim faaliyetlerine son verildi

Enerji Günlüğü - Ukrayna’da Rusya’nın kontrolünde bulunan Zaporijya Nükleer Santrali’ndeki son reaktörün de kapatılarak üretim faaliyetlerine son verildiği bildirildi.

Ukrayna Devlet Nükleer Enerji Şirketi Energoatom, Zaporijya Nükleer Santrali’nde çalışan son reaktörün kapatılmasının ardından tüm üretim faaliyetlerinin durdurulduğu bildirildi. Şirketin yaptığı açıklamada, Zaporijya Nükleer Santrali’nin Ukrayna şebekesiyle tüm bağlantılarının bölgedeki çatışmalar nedeniyle hasar gördüğü aktarıldı.

Açıklamanın devamında santralin, Ukrayna şebekesiyle bağlantısının 11 Eylül'de tekrar sağlandığı bilgisine yer verilirken “Böylelikle santrale elektrik verilebildi. Santralde çalışan tek reaktörün faaliyetinin durdurulmasına ve en güvenlisi olan soğuk durdurma konumuna geçirilmesine karar verildi” ifadeleri kullanıldı.

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK NÜKLEER SANTRALİ

Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise en büyük 9. Nükleer santrali olarak biliniyor.

Ukrayna’daki toplam elektriğin yüzde 20’sinin, 6 nükleer reaktör ve 5 bin 700MWh elektrik üretim kapasitesine sahip santralden karşılandığı bildirildi.

ZAPORİJYA NÜKLEER SANTRALİ’NDE RİSK TESPİT EDİLMİŞTİ

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA), Mart ayından itibaren Rusya’nın kontrolünde olan Zaporijya Nükleer Santrali’ni ziyareti sonrası rapor yayınlamıştı. IAEA’nın raporunda, Hmelnitskaya, Rovenskaya ve Yujno-Ukrainskaya Nükleer Santralleri’nin normal çalışmalarını sürdürmesine rağmen Zaporijya Nükleer Santrali'nde riskli bir durum olduğu tespit edilmişti.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler