1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Zeytinlikler yeniden bahçe tesisi şartıyla madenciliğe açıldı

Zeytinlikler yeniden bahçe tesisi şartıyla madenciliğe açıldı

Faaliyet sonrası sahanın rehabilite edilmesi ve eski haline getirilmesi şartıyla zeytinliklerde madencilik faaliyeti yapılabilecek. 

Zeytinlikler yeniden bahçe tesisi şartıyla madenciliğe açıldı

Enerji Günlüğü - Faaliyet sonrası sahanın rehabilite edilmesi ve eski haline getirilmesi şartıyla zeytinliklerde madencilik faaliyeti yapılabilecek. 

Maden Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Değişiklik, iki ayrı kanunla korunan zeytinliklerde madencilik faaliyeti yapılmasının önünü açıyor. Zeytinlikler; Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ve Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu tarafından farklı amaçla kullanıma kesin hükümlerle engel oluyordu. Bu iki kanun hala yürürlükte. 

Maden Yönetmeliğindeki değişiklikle, ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamak üzere yürütülen madencilik faaliyetlerinin, tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlara denk gelmesi ve faaliyetlerin başka alanlarda yürütülmesinin mümkün olmaması durumunda madencilik faaliyeti yürütecek kişinin faaliyetlerin bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini taahhüt etmesi şartıyla, zeytin sahasının madencilik faaliyeti yürütülecek kısmının taşınmasına, sahada madencilik faaliyetleri yürütülmesine ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilmesine kamu yararı dikkate alınarak Bakanlıkça izin verilebilecek. 

MASRAFLAR MADEN İŞLETMESİNE AİT
Zeytin sahasının taşınması mümkün değilse, yine sahada madencilik faaliyetleri yürütülebilecek ve bu faaliyetlere ilişkin geçici tesisler inşa edilebilecek ancak maden işletmecisinin, madencilik faaliyetleri bitiminde sahayı rehabilite ederek eski hale getireceğini ve eşdeğer büyüklükte yeni zeytin bahçesi tesis edeceğini taahhüt etmesi gerekecek. 

Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflardan ve zeytin sahasının taşınmasından kaynaklanan tüm taleplerden madencilik faaliyeti yürütmesi yönünde lehine karar verilen kişi sorumlu olacak. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler