1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Enerji Bakanlığı: Zeytinlikler kesilmeyecek

Enerji Bakanlığı: Zeytinlikler kesilmeyecek

Enerji Bakanlığı, zeytinliklerde maden faaliyetlerine imkan veren yeni düzenlemenin zeytinliklere zarar vermeden uygulanacağını bildiren bir açıklama yayınladı. 

Enerji Bakanlığı: Zeytinlikler kesilmeyecek

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanlığı, zeytinliklerde maden faaliyetlerine imkan veren yeni düzenlemenin zeytinliklere zarar vermeden uygulanacağını bildiren bir açıklama yayınladı. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, zeytinliklerde maden faaliyetleri yürütülmesiyle ilgili bir basın açıklaması yayınlayarak, zeytin ağaçlarının kesilmesinin söz konusu olmadığını duyurdu. 

Bakanlık açıklamasında, enerji talebinin yerli kaynaklarla karşılanmasının, enerji fiyatlarındaki küresel dalgalanmalara karşı daha önemli hale geldiği belirtildi ve mevsim ve iklim koşullarından bağımsız, 7/24 kesintisiz enerji sağlayan baz yük santrallerinin bütün dünyada tekrar devreye alınmaya başladığı hatırlatıldı. 

"ZEYTİN AĞAÇLARININ KESİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL"
Zeytinliklerle ilgili 01 Mart 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan yeni mevzuatın da enerjide arz güvenliğini sağlamaya yönelik bir düzenleme olduğunu belirten açıklama şöyle devam etti, “Kamu yararının gözetilmesi şartıyla, sahada madencilik faaliyetlerinin yürütülmesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının iznine tabi olacaktır. Sahadaki zeytin ağaçları Tarım ve Orman Bakanlığı’nın izni ve uygun görüşüyle, faaliyet yürütülecek saha ile eşdeğer büyüklükteki yeni bir bölgeye taşınacaktır. Zeytin ağaçların kesilmesi söz konusu değildir”.

"MADEN İŞLETMESİ MALİ YÜKÜMLÜLÜKLERDEN SORUMLU OLACAK"
Maden işletmesinin yeni, uygulamayla ilgili her türlü mali yükümlülüğü üstleneceğini anlatan açıklamada Tarım ve Orman Bakanlığının da uygulamada rehberlik yapacağı belirtildi ve şöyle denildi, “Zeytin ağaçlarının taşınacağı bölge, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından belirlenecek ve mücbir bir sebep olmadıkça taşınma işlemi olmayacaktır. Zeytin sahasının taşınmasına ilişkin tüm masraflar ve ortaya çıkacak tüm talepler, ilgili sahada maden faaliyeti yürütecek şirket tarafından karşılanacaktır. İlgili firma, taşınan ve tutmayan her bir zeytin ağacına karşılık 5 yeni fidan dikmekle yükümlü olacaktır”.

Açıklamada sahadaki maden faaliyetleri tamamlandıktan sonra, sahanın rehabilite edileceği ve eski haline getirileceği bildirildi. Sahanın rehabilite edilmesi Tarım ve Orman Bakanlığınca uygun görülecek alanda dikim normlarına uygun bir şekilde gerçekleştirilecek.

Yeni düzenleme hâlihazırda faaliyet gösteren santralleri kapsıyor. Dolayısıyla mevcut santrallerdeki istihdam da korunmuş olacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler