1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Zorlu, Denizli Karataş`ta jeotermal santral kuracak

Zorlu, Denizli Karataş`ta jeotermal santral kuracak

Enerji Günlüğü - Denizli Sarayköy'deki Kızıldere II jeotermal santralinde ticari elektrik satışına başlayan Zorlu Enerji, Denizli Karataş'ta 100 MW'lik...

Zorlu, Denizli Karataş`ta jeotermal santral kuracak

Enerji Günlüğü - Denizli Sarayköy'deki Kızıldere II jeotermal santralinde ticari elektrik satışına başlayan Zorlu Enerji, Denizli Karataş'ta 100 MW'lik yeni bir santral kurmak için başvuru yaptı. 

Zorlu Enerji’nin yüzde 100 hissedarı olduğu Zorlu Doğal Elektrik Üretim AŞ'nin 2008 yılında ADÜAŞ ihalesi ile 30 yıllık işletme hakkını devraldığı Kızıldere Jeotermal Sahası'nda kurduğu toplam üretim kapasitesi 80 MW olan Denizli Sarayköy Kızıldere II Jeotermal Santrali projesinin 60 MW’lık ilk fazında performans ve güvenilirlik testleri başarıyla tamamlandı.

KIZILDERE II'NİN İKİNCİ FAZI SON ÇEYREKTE

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından resmi kabulünün yapılmasının ardından, Kızıldere II Jeotermal Santrali'nden ticari elektrik satışına başlandı. Daha önce aynı yerdeki Kızıldere I Sahası'nda üretim ve satışa başlayan Zorlu Doğal Enerji, Kızıldere II santralinin 20 MW’lık ikinci fazını da bu yılın son çeyreğinde devreye alacak.

DÜNYANIN EN BÜYÜK JEOTERMAL SANTRALLERİ ARASINDA

Şu anda 60 MW’lık ilk fazında üretim ve ticari satış gerçekleştirilen Kızıldere II jeotermal projesi tamamlandığında 95 MW gücüne sahip dünyanın en büyük on jeotermal santrali arasında yer alacak. Kızıldere projesi kapsamında üretilecek yıllık 600 milyon kWh elektrik ile 2 bin 500 konut ve 500 dönüm sera ısınacak. Genel Müdürü Sinan Ak, "Kızıldere II Jeotermal Santrali’nde sona yaklaşmak üzereyiz. Tam kapasite ile üretime geçtiğinde, yıllık 600 milyon kWh elektrik üretecek olan santralimizin, dünyanın sayılı jeotermal santralleri arasındaki yerini alacak olmasından ayrıca mutluluk duyuyoruz" dedi.

100 MW'LİK KARATAŞ JES İÇİN BAŞVURU YAPTI

Türkiye'deki jeotermal yatırım çalışmalarına tüm hızıyla devam edeceklerini vurgulayan Sinan Ak, diğer jeotermal yatırımları hakkında da bilgi verdi. Zorlu Enerji olarak, Denizli’nin Sarayköy ilçesindeki Karataş mevkiinde yürütüle jeotermal kaynak araştırmalarının olumlu sonuçlar verdiğini anlatan Sinan Ak, 100 MW kurulu gücünde, 25 yıl boyunca elektrik üretecek yeni bir jeotermal santrali kurmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na başvuruda bulunduklarını belirtti.

ALAŞEHİR'E 45 MW'LİK JES KURULACAK

2040 yılına kadar üretim lisansına sahip oldukları Manisa-Alaşehir jeotermal sahasında da sondaj çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Sinan Ak şöyle dedi:

"45 MW kurulu güce sahip olacak tesisin inşaatına, proje finansmanı tamamlandıktan sonra bu yıl içerisinde başlamayı hedefliyoruz. Simav’da da jeotermal çalışmalarımız bulunuyor. Yine Bitlis ve çevresinde jeotermal enerji üretimi için araştırmalarımız devam ediyor. Yapacağımız tüm jeotermal enerji yatırımlarımızla, ülkemizin 2023 jeotermal hedefinin yarısını 2015 yılına kadar tek başımıza üreteceğiz."

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler