1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Zorlu Enerji CEO'su Ak: Avrupa çıkmazda, Türkiye yönünü başka ülkelere çevirmeli

Zorlu Enerji CEO'su Ak: Avrupa çıkmazda, Türkiye yönünü başka ülkelere çevirmeli

Enerjideki dönüşümün 10 yıl sürmesini bekleyen Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Avrupa’nın bu süreçte çok zorlanacağını, Türkiye’nin kendisine yeni pazarlar ve partnerler bulması gerektiğine dikkat çekti. 

Zorlu Enerji CEO'su Ak: Avrupa çıkmazda, Türkiye yönünü başka ülkelere çevirmeli

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Sabancı Üniversitesi IICEC Konferansı’nda önümüzdeki 10 yıla ilişkin öngörülerini ve beklentilerini paylaştı. 

Avrupa, gelişmekte olan ülkeler ve Rusya’nın enerji krizinden çok büyük zarar göreceğini ancak sonunda hızlı büyüme yaşanacağını ifade eden Sinan Ak, bu sürecin 10 yıl sürmesini beklediğini söyledi. 

Yenilenebilir enerji kaynaklarına dönüşün bir günde olamayacağını kaydeden Ak, sözlerine şöyle devam etti:

“Nükleer santrallerin 10 seneden önce kurulması mümkün değil. Pil ve bataryaya gelirsek, Türkiye’de biri TOGG diğeri de Koç Grubu-Ford ortaklığı olmak üzere otomobillere yönelik iki üretim tesisi yatırımı yapıldı. Nikel, kobalt gibi bu pillerde kullanılan elementler de mevcut ancak bunu çıkarıp, çevreyi kirletmeden işleyecek tesisler kurmak yine 10 yıl sürecek. Yani önümüzdeki 10 yıllık süreç için değişimlerin yaşanacağı ‘fill in the blanks (boşlukları doldur)’ bölümü diyebiliriz. 

AVRUPA’DA MALİYETLER ÇOK YÜKSEK

Şarj istasyonları kurmak için Avrupa’da yatırım yapmaya başlayınca maliyetlerin ne kadar yüksek olduğunu gördüklerini kaydeden Sinan Ak, “İtalya ve Fransa’da maliyetlerin Türkiye’nin 2 buçuk katı olduğunu gördük. Avrupa’da yatırım yapmak pahalı. Bu kadar büyük yatırımları yapıp rekabet edebilmeleri çok zor görünüyor.  Avrupa’da uzun yıllar düşük maliyetli Rus gazı kullanıldı ama artık bu yok. Ucuz enerjinin tek yolu yenilenebilir enerji ancak bunu kurmak da Çin’e, ABD’ye ve Ortadoğu’ya göre oldukça maliyetli olacak. Hidrojene dönmeleri gerekiyor ancak yeşil hidrojeni Avrupa’da üretmenin maliyeti de Ortadoğu’ya göre 2 kat pahalı, çünkü güneş yarı yarıya daha az.”

“AVRUPA ÇIKMAZA GİRDİ, İŞİ ZOR” 

Tüm bunlara bakıldığında Avrupa’nın bir çıkmaza girdiğini, bu çıkmazdan çıkıp eski rekabetçi gücüne ulaşmasının çok zor olduğunu söyleyen Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, “Avrupa bizim ana pazarımız, oraya mal satamazsak bizim büyümemiz de zora girebilir” diye konuştu.

TÜRKİYE YÖNÜNÜ AVRUPA’DAN BAŞKA YERLERE ÇEVİRMELİ

Tüm bu kötümser düşüncelere rağmen bu durumun bazı fırsatlar da yaratacağını belirten Ak, “Önümüzdeki dönemde yatırımların Ortadoğu, Hindistan ve Amerika’ya kayacağını öngörüyorum. Türkiye’nin yönünü artık Avrupa’dan yavaş yavaş çevirip farklı ülkelere dönmesi, oralara hem yatırım yapma hem de oralara mal satma konusunda kendisini geliştirmesi gerekiyor” dedi. 

ENERJİ YATIRIMCILARI YURTDIŞINA DA BAKMALI

Türkiye’nin önünde fırsatlar olduğunun altını çizen Sinan Ak, bu yılın seçim yılı olmasına rağmen gelecek konusunda kötümser olmadığını söyledi. Buna gerekçe olarak Türkiye’nin yenilenebilir enerji üretme kapasitesinin oldukça yüksek olduğunu, yatırımcıların da depolamalı santral başvurularına bakılınca bunu daha da artırmaya istekli olduklarının görüldüğünü söyleyen Sinan Ak, “Yatırımcılara dikkatlerini biraz da yurtdışına çevirmelerini, yenilenebilir enerjiyi teşvik eden başka ülkelerde de yatırım yapma fırsatlarını değerlendirmelerini tavsiye ediyorum” dedi. 

KARADENİZ GAZI, GAZ TİCARET MERKEZİ VE İSRAİL

Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak, Türkiye’de ise Karadeniz gazı, fiyatın belirleneceği bir gaz ticaret merkezi olma çalışmaları ve İsrail gazını Türkiye’ye getirme çalışmalarının önemli fırsatlar yarattığını söyledi. 

Şu anda tüm sanayicilerin enerji üretim tesisi kurmak için girişimlerde bulunduğuna, herkesin enerji yatırımcısına dönüştüğüne dikkat çeken Ak, “Biz de kendi işimizi bir kenara bıraktık, grup şirketlerinden Vestel’e ve Korteks’e santral kurmaya çalışıyoruz” diye konuştu. 

Mehmet DAYIOĞLU - ENERJİ GÜNLÜĞÜ

Önceki ve Sonraki Haberler