1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. JEOTERMAL

  4. Zorlu, jeotermal enerjiyle 400 bin evi aydınlatacak

Zorlu, jeotermal enerjiyle 400 bin evi aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Denizli'nin Sarayköy İlçesi'nde Zorlu Doğal Enerji tarafından yapımı süren Türkiye'nin en büyük jeotermal elektrik santrali, tamamlandığında,...

Zorlu, jeotermal enerjiyle 400 bin evi aydınlatacak

Enerji Günlüğü - Denizli'nin Sarayköy İlçesi'nde Zorlu Doğal Enerji tarafından yapımı süren Türkiye'nin en büyük jeotermal elektrik santrali, tamamlandığında, yılda 650 milyon kilovat elektrik üretecek ve 400 bin konutun elektrik ihtiyacını karşılayacak. Ankara Doğal Elektrik ve Ticareet A.Ş. (ADÜAŞ) tarafından 2008 yılında yapılan özelleştirmeyle Kızıldere Jeotermal Santrali'ni devralan Zorlu Doğal Enerji, önce üretimi 7 megavata kadar düşen santrali rehabilite ederek yeniden 15 megavata çıkardı. Sahada 13'ü üretim, 7'si re-enjeksiyon kapasitesini artırmak için 20 yeni jeotermal kuyusu daha açan firma, ikinci santral kurma çalışmalarına başladı. Geçen yıl Mart ayında yıllık 470 milyon kilovat elektrik ve 650 ton-saat jeotermal buhar üretecek 80 megavat kurulu güce sahip santralin yapımına başladı. Japon Sumitomo Corporation ve Fuji Electric tarafından inşası süren santral haziran ayında tamamlanacak ve Türkiye'nin en büyük jeotermal elektrik santrali üretime başlayacak. Santralin devreye girmesiyle Kızıldere'de jeotermal enerjiden yılda 650 milyon kilovat elektrik üretilecek ve 400 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak.

Firmanın Kızıldere Jeotermal Santrali İşletme Müdürü Ali Er, "Türkiye'nin en büyük jeotermal santralinin temeli geçen yıl atıldı. Santralin tamamlanmasıyla tesisin kurulu gücü 95 megavata yükselecek. Eylül ayından itibaren 400 bin konuta yetecek katar elektrik enerjisi üreteceğiz. Elektrik enerjisinin yanı sıra 30 megavatı sera ısıtmasında, 20 megavatı Sarayköy İlçesi'ndeki 2 bin 500 konutun ısıtılmasında kullanılmak üzere 50 megavat ısı üreteceğiz. 86 milyon dolar yıllık dış kaynaklı enerji giderini sağlayarak ülke ekonomisine katkı sağlayacağız" dedi.

Santralin yatırım maliyetinin 240 milyon dolar olduğunu belirten Er, "Bölgede jeotermal kaynağın sıcaklığı 180 derece ile 240 derece arasında değişiyor. Firma olarak Kızıldere Jeotermal Santrali'nin devrinden sonra rehabilitasyon çalışmalarına ağırlık verdik. Gücü 7 megavata kadar düşen santralin kapasitesini yeniden 15 megavta yükselttik. Elektrik üretimini yıllık 120 milyon kilovata çıkardık. Kızıldere'de nihai hedefimiz santralin kurulu gücünü sürdürülebilir 200 megavata çıkarmak" diye konuştu. Türkiye'nin toplam enerji üretimi 239 milyar kilovatsaat. Hidroelektrik santrallerinden Karakaya Barajı yılda 7.1 milyar kilovatsaat, Keban Barajı 6.3 milyar kilovatsaat elektrik üretiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler