1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Zorlu, yurtdışında kömür havzası alacak

Zorlu, yurtdışında kömür havzası alacak

Enerji Günlüğü - Zorlu Grubu, ikisi ithal kömüre, ikisi de doğalgaza dayalı dört santral için lisans bekliyor. Zorlu Enerji, rekabetçi fiyattan elektrik...

Zorlu, yurtdışında kömür havzası alacak
Enerji Günlüğü - Zorlu Grubu, ikisi ithal kömüre, ikisi de doğalgaza dayalı dört santral için lisans bekliyor. Zorlu Enerji, rekabetçi fiyattan elektrik üretebilmek için, yurtdışında uygun şartlarda kömür havzası satın alma peşinde.
 
Zorlu Enerji Genel Müdürü Sinan Ak, DÜNYA'dan Mehmet Kara'nın sorularını cevapladı. Zorlu Enerji Grubu'nun halen yurt içinde elektrik üretiminde 821 MW kurulu gücü bulunduğunu belirten Ak, bunların 478 MW'sinin doğal gaza dayalı santrallerden oluştuğunu, 113 MW hidroelektik, 95 MW jeotermal, 135 MW rüzgara dayalı tesisleri olduğunu anlattı. Sinan AK, şakın zamanda devreye alınan 56.4 MW’lik Pakistan'ın ilk rüzgar santralinin de projeleri arasında bulunduğunu hatırlattı. 
 
ÜÇ YILDA MEVCUT PROJELER TAMAMLANACAK YENİLERİ GELİŞECEK
Sinan AK, Zorlu Enerji'nin elektrik üretimi alanında bundan sonraki takvimini de anlattı. Gelecek üç yıl boyunca mevcut lisans ve ruhsatlarıyla ilgili proje çalışmalarını geliştirmeyi ve yatırımlarını tamamlamayı hedeflediklerini kaydeden Sinan Ak, şunları söyledi: 
"124 MW'lik Sami Soydam HES ve Osmaniye’de bulunan 110 MW'lik rüzgâr santralimiz ilk sırada diyebilirim. Manisa Alaşehir jeotermal sahamızda sondaj çalışmalarımız sürüyor. 45 MW'lik kurulu güce sahip olacak tesisimizi 2015’te faaliyete almayı planlıyoruz. Denizli Sarayköy’de (Karataş Mevkii) yürüttüğümüz jeotermal kaynak araştırmaları da olumlu sonuçlar verdi ve bu bölgede 100 MW’lik bir JES kurmak üzere EPDK’ya başvurduk. Bitlis ve çevresindeki jeotermal kaynakların enerji üretiminde değerlendirilmesi konusunda da araştırmalar yapıyoruz. Bu bölgede 150 MW’lik kapasiteye ulaşabileceğimize inanıyoruz. Ruhsatlar elimizde, sondajlardan çok kötü netice alınmazsa, jeotermalde toplamda 300 MW’ye ulaşacağız ki kötü sonuçlanacağını düşünmüyoruz. Bunların dışında bir adet de 30 MW'lik Tirebolu'daki hidroelektrik santrali projemiz var."
 
2 KÖMÜR, 2 GAZ SANTRALİ KURACAK
Ellerindeki yatırım projelerini tamamlamak üzere yaklaşık 1.1 milyar dolarlık yatırım yapma hedefleri bulunduğunu aktaran Sinan Ak, gelecek üç yılda mevcut ve planlanan yatırımları tamamlarken yeni projeler de geliştireceklerini ifade etti. Sinan AK şu bilgileri verdi: 
"Doğalgaz ve ithal kömüre dayalı projeler geliştirmek üzere çalışmalarımıza başladık. Bu alanda dört adet lisans başvurumuz var. Başvurularımız, yeni Elektrik Piyasası Kanunu çerçevesindeki yeni yönetmelikleri bekliyorlardı. Şimdi süreç hızlanacaktır, sonuçlanmasını bekliyoruz. Düzce Akçakoca ve Manisa Soma’da ithal kömüre dayalı santraller kurmak üzere başvurduk. İki adet de doğalgaza dayalı santraller için başvurumuz var. Onlardan biri İzmir Aliağa'da diğeri de Kırklareli Kıyıköy'de. Bu dört projenin toplam kurulu gücünün 4.620 MW olması planlanıyor. İzmir’de kurulacak doğal gaz santralimizde 1.080 MW, Kırklareli’nde ise 1.100 MW kapasite hedefimiz bulunuyor. Düzce-Akçakoca ve Manisa-Soma tesislerimizden her birini 1.220 MW kurulu güce sahip olacak şekilde planlıyoruz."
 
KÖMÜR SANTRALİNİN VERİMLİ OLMASI İÇİN... 
Doğalgaz ve kömür söz konusu olduğunda hammadde ve elektrik fiyatlarının büyük önem taşıdığını vurgulayan Sinan Ak, gaz santralleriyle ilgili nihai yatırım kararlarını uzun dönemli gaz tedarik anlaşmaları yaptıktan sonra vereceklerini söyledi. İthal kömüre dayalı santrallerin de ya uzun dönemli bir tedarik anlaşması ya da kömür havzasının tümüyle satın alınması halinde başarılı sonuç vereceği görüşünü dile getiren Ak, "Yurtdışında kömür havzası alacak mısınız?" sorusu üzerine şu bilgileri aktardı: 
"Kömür havzası almakla ilgili piyasayı takip ediyoruz. Uygun bir havza bulduğumuzda, şartları değerlendirerek almayı düşünebiliriz. Böylece Türkiye’deki ithal kömüre dayalı lisans başvurusu yapılmış projeleri hızlandırabileceğimizi düşünüyorum. Şu anda dünyanın pek çok yerinde, uygunhiç değerlendirilmemiş kömür havzaları var. Özellikle doğalgazın ucuzlamasıyla birlikte bunların fiyatları oldukça düştü. Spot iş yapıyorsanız, kömürün ülkesi çok önemli değil. Yani sadece çıkarılmış kömürü satın alıyorsanız, gider alırsınız, getirip yakarsınız. Ama kömür havzası satın almak biraz daha farklı. İş yapma ve yatırım ortamı nasıl, regülasyonlar tamam mı, ileride hukuki ve siyasi sorunlarla karşılaşır mısınız, bütün bu soruların cevabına göre davranırsınız. Yani biz bu konuda gelişmiş ülke sayılabilecek coğrafyaları tercih ederiz. Kimi ülkelerde çok ucuza kömür havzası bulsak da, ortam uygun değilse orayı tercih etmeyiz."  
 
YENİLENEBİLİRDE KENDİMİZİ SINIRLAMIYORUZ
Yerli ve yenilenebilir kaynaklara önem veren bir grup olduklarının altını çizen Sinan Ak, "Kurulu gücümüzün yüzde 40’ını yenilenebilir kaynaklar oluşturuyor. Yenilenebilir enerjiye, her zaman yatırım yapılabilir biralan olarak bakıyoruz. Bu konuda diğer şirketlerle rekabet etmek yerine daha fazla ne yapabileceğimize yoğunlaşıyoruz" diye konuştu.

ZORLU ENERJİ'NİN PORTFÖYÜNDEKİ 

MEVCUT KURULU GÜÇ (MW)

Tesis/Lokasyon Kurulu güç

Doğalgaz santralleri

Lüleburgaz 133.19

Bursa 90.0

Kayseri 188.5

Yalova 15.9

Ankara 50.3

Jeotermal santralleri

Denizli Kızıldere 1 15.0

Denizli Kızıldere 2 80.0

Hidrolektrik santralleri

Tokat Ataköy 5.5

Eskişehir Beyköy 16.8

Kars Çıldır 15.4

Rize İkizdere 18.6

Erzurum Kuzgun 20.9

Tunceli Mercan 20.4

Erzincan Tercan 15.0

Rüzgâr santrali

Gökçedağ Rüzgar Sant. 135.0

Pakistan Jhimpir (*) 56.4

(*) Yurtdışı