1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. Zorlu’dan 3 enerji projesine biyoçeşitlilik iptali

Zorlu’dan 3 enerji projesine biyoçeşitlilik iptali

Zorlu Enerji İSG-Ç ve Sürdürülebilirlik Direktörü Kaan Gençel, biyoçeşitlilik çalışmalarında risk tespit ettikleri Denizli ve Giresun’da iki HES projesini iptal ettiklerini ve Kızıldere JES sahasında da alan izolasyonu yaptıklarını açıkladı.

Zorlu’dan 3 enerji projesine biyoçeşitlilik iptali

Enerji Günlüğü - Zorlu Enerji İSG-Ç ve Sürdürülebilirlik Direktörü Kaan Gençel, 2030 yılına kadar biyoçeşitlilik alanında 10 milyon TL yatırım yapmayı düşündüklerini söyledi.

Enerjisa Üretim tarafından gerçekleştirilen Enerji Sektöründe Fiziksel Varlık Yönetimi Konferansı kapsamında gerçekleştirilen “Sürdürülebilirliğe İlham Verenler” panelinde konuşan Zorlu Enerji İSG-Ç ve Sürdürülebilirlik Direktörü Kaan Gençel, şirketin sürdürülebilirlik stratejisi ve hedefleri doğrultusunda hem mevcut santrallerinde hem de bundan sonraki tüm projeleri için biyoçeşitlilik analizi yapıp bunun sonuçlarına göre aksiyon almayı planladıklarını vurguladı. Gençel bu çerçevede 2030 yılına kadar biyoçeşitlilik alanında 10 milyon TL yatırım yapmayı düşündüklerini belirterek, bu yatırımın %24’üne denk gelen 2 milyon 400 bin TL’sini bu yıl gerçekleştirdiklerini kaydetti. 

“Dökümante edilmiş bir biyoçeşitlilik yönetim sistemi kullanıyoruz. Projelerin yapımında buna göre analizler yapıyoruz ve riskli projelerde proje iptaline kadar gidebilen süreçleri üst yönetimin onayıyla tetikliyoruz” diyen Gençel, iptal ettikleri 3 proje örneğini şöyle paylaştı:

DENİZLİ KIZILDERE JES SAHASINDA 4 DEKARLIK ALAN İZOLE EDİLDİ

2007 yılında Pamukkale Üniversitesi’nin yaptığı bir çalışmada Kızıldere JES sahasının proses sahası ve arka destek sahalarında rastlanan ‘Sarı Banbul’ bitkisinin Dünyada sadece bu alanda yetiştiğini belirten Gençel, bu türün korunması amacıyla 4 dekarlık bir alanın izole edildiğini kaydetti. Türle ilgili bir sıkıntı olması ihtimaline karşı bu bitkinin tohumları vb’nin Pamukkale Üniversitesinde ve Denizli’deki diğer kamu kurumlarında saklandığını ifade eden Gençel, “Ayrıca üniversite ile bu türün korunması ve geliştirilmesi amacıyla bir projeyi yapıyoruz” dedi. 

acipayam-endemik-bitki.jpg

DENİZLİ ACIPAYAM’DA HES PROJESİ İPTAL EDİLDİ

İkinci örnekte ise yine Denizli Acıpayam’da  gerçekleştirilecek Sami Soydam Sandalcık Hidroelektrik Santrali projesinde iki alanda endemik ‘Seçmen Çakşırı’ bitkisinin su seviyesinin altında kalacağı ve büyük bir ihtimalle de türünün yok olacağının tespit edildiğini ifade eden Gençel, “Bu riskler dikkate alınarak Zorlu Enerji tarafından bu proje iptal edilerek lisansı bakanlığa geri verildi. 

tirebolu-orumcegi.jpg

TİREBOLU ÖRÜMCEĞİ İÇİN GİRESUN’DA HES YATIRIMINDAN VAZGEÇİLDİ

Gençel, son olarak Giresun Tirebolu’da yapılması planlanan bir hidroelektrik santral projesinin biyoçeşitlilik çalışmalarında bölgesel endemik olmasa da ‘Tirebolu Örümceği’nin çok yaygın yaşadığının tespit edildiğini ve burada yine grubun bu yatırımdan da vazgeçtiğini sözlerine ekledi.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler