1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. 2023’te atık yönetimiyle yılda 10 milyar lira gelir

2023’te atık yönetimiyle yılda 10 milyar lira gelir

Enerji Günlüğü – Türkiye, atık yönetimi ile 2023 yılında 10 milyar lira gelir elde edebilecek. IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri Fuarı Proje Müdürü...

2023’te atık yönetimiyle yılda 10 milyar lira gelir

Enerji Günlüğü – Türkiye, atık yönetimi ile 2023 yılında 10 milyar lira gelir elde edebilecek. 

IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri Fuarı Proje Müdürü Namık Sarıgöl, Türkiye’nin atıkların gömülmesi ve bertaraf edilmesi, için yılda 15 milyar dolar para harcadığını belirterek, atıkların rasyonel yönetimiyle bu giderin yılda 1,6 milyar dolar (yaklaşık 10 milyar lira) gelire dönüşebileceğini kaydetti. 

AB ülkelerinde atık yönetimiyle yılda 400 milyar Euro gelir elde edildiğini hatırlatan Namık Sarıgöl, atık sektörünün ülkelerin ekonomisinde önemli bir tamamlayıcı haline geldiğini söyledi. 

2023’TE ATIKTAN 10 MİLYAR LİRA GELİR

Namık Sarıgöl şöyle konuştu, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının verilerine göre 2017 yılında atık sektöründe 60 bin kişi istihdam edilirken ekonomiye yaklaşık 3,5 milyar TL katkı sağlandı. 2023 yılında istihdam sayısının 100 bin, ekonomik katkının yaklaşık 10 milyar TL olması hedefleniyor. Türkiye üretimde kullandığı hammaddelerin çoğunu ithal ediyor. Atıklarımızı doğru değerlendirdiğimizde ekonomik anlamda büyük katkılar sağlayarak dışa bağımlılığımızı azaltabiliriz. Üretimde kullandığımız ikincil hammadde oranını arttırarak, hammadde ithalatını azaltabilir, dış ticaret açığını düşürebiliriz. Çevre teknolojileri alanında en son teknoloji ürün ve hizmetlerin sergileneceği ‘IFAT Eurasia Çevre Teknolojileri Fuarı’ atık yönetimi ve geri dönüşüm konusunda yeni açılımlar sağlayarak imalat, istihdam ve ihracat artışı olarak ülkemizdeki gelişmelere katkı sağlayacak”. 

ÇÖPÜN %65’İ ENERJİYE DÖNÜŞEBİLİR

Cam, kâğıt, alüminyum, plastik, pil, motor yağı, akümülatör, beton, organik ve elektronik atıklar gibi birçok madde artık “atık” olarak değil; hammadde statüsünde geri kazanılabilecek ürünler olarak değerlendiriliyor. Bunların geri dönüşümü ekonomik önemi yüksek tasarruf uygulamaları haline geldi. Namık Sarıgöl, bir taraftan geri dönüşümle üretilen ikincil hammadde kullanımıyla hammadde ithalatını azaltarak, bir taraftan da üretim sürecinde ikincil hammadde kullanımı sayesinde daha az enerji kullanarak kazanç elde edileceğini belirtti. Namık Sarıgöl sözlerini şöyle tamamladı, “Geçtiğimiz yıl 8’incisi düzenlenen ‘Tüm Yönleriyle Atık Yönetimi Paneli’ (TÜRKTAY) sonuç bildirgesine göre Türkiye’de çöpün yüzde 95’ten fazlası gömülüyor. Bunların içinde geri dönüştürülebilir ve enerjiye çevrilebilir atıklar da var. Enerji elde edilebilir atıklar arasında kalorifik değeri 4500 ve üzerinde olan maddeler dahi bulunuyor. Gömdüğümüz çöplerin yüzde 65’i geri dönüşümle enerji elde edilebilir atıklar. Bunun da ekonomik değeri 1,1 milyar dolar”. 

Önceki ve Sonraki Haberler