1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB doğal gaz ve nükleeri sürdürülebilir olarak kabul edecek mi?

AB doğal gaz ve nükleeri sürdürülebilir olarak kabul edecek mi?

AB’de doğal gaz ve nükleer enerji yatırımlarının sürdürülebilir olarak tanımlanması öngörülüyor. Bunun gerçekleşmesi halinde bu yatırımların finansmana erişimi kolaylaşacak.

AB doğal gaz ve nükleeri sürdürülebilir olarak kabul edecek mi?

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu tarafından hazırlanan taslak planda doğal gazın ve nükleerin açık ve sıkı koşullar altında yeşil yatırım olarak tanımlanması öngörülüyor.

Doğal gaz ve nükleer enerji, AB’nin hangi yatırımların sürdürülebilir olduğunu belirleyerek yatırımcıları yönlendirdiği ve fon almalarını sağlayan "yeşil listede" yer alabilir. Avrupa Birliği (AB) doğal gazı ve nükleer enerjiyi yeşil yatırım olarak tanımlama yönünde önemli bir adım attı. AB Komisyonu tarafından hazırlanan taslak planda doğal gazın ve nükleer enerjinin yeşil yatırım olarak tanımlanması öngörüldü. 

Doğal gaz ve nükleerin enerjide yenilenebilir temelli bir dönüşümü kolaylaştıracak araçlar olarak gören AB Komisyonu, bu enerji kaynaklarının açık ve sıkı koşullar altında yeşil yatırım sınıflandırması çerçevesinde yer alacağını kaydetti.

AB Komisyonu taslağı onay için bu ay (Ocak 2022) içinde AB Konseyi ve Avrupa Parlamentosu’na (AP) gönderecek.

NÜKLEER SANTRALLERİN 2045’TEN ÖNCE RUHSAT ALMALARI GEREK

Taslakta çevreye zarar vermeyen ve atıklarını güvenli biçimde tasfiye edebilecek nükleer enerji santral yatırımları yeşil ve sürdürülebilir ekonomik aktivite olarak sınıflandırılıyor. Söz konusu nükleer santrallerin yeşil yatırım sayılması için 2045’ten önce ruhsat almaları gerekiyor.

DOĞAL GAZDA KÖMÜR İKAMESİ ŞARTI

Yeşil yatırım olacak doğal gaz yatırımlarının ise kömürün yerine geçecekse kilovatsaat başına 270 gramdan daha az karbon emisyonu salması ve inşaat izninin 2030 yılı bitiminden önce alınması şart koşuluyor.

YATIRIMCILARDAN UYARI

Öte yandan uzmanlar, gaz ve nükleeri içerecek bir taslak plandan endişe duyuyorlar. Toplamda 50 trilyon euro büyüklüğünde varlığı yöneten yatırımcı grubu Institutional Investors Group on Climate Change (IIGCC), Avrupa Birliği'ne doğal gaz yatırımlarını yeşil, sürdürülebilir yatırım olarak tanımlamaması çağrısında bulundular.  

Aralarında BlackRock ve Vanguard gibi büyük varlık yönetim şirketlerinin de olduğu 370 üyesi bulunan IIGCC yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun hazırladığı önerinin Avrupa'nın yeşil finansmandaki küresel öncülüğünü zayıflatacağını savundu.  IIGCC yaptığı açıklamada, AB Komisyonu'nun önerdiği gibi doğal gaz yatırımlarının yeşil olarak tanımlanması halinde, AB'nin yeşil yatırımlar için güvenilir, bilimsel standartlar belirlenmesi yönündeki uluslararası çabalara liderlik girişiminin baltalanacağını öne sürdü.     

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler