1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. AB’den beklenen nükleer ve doğal gaz yeşil yatırım önerisi

AB’den beklenen nükleer ve doğal gaz yeşil yatırım önerisi

AB Komisyonu beklenen adımı atarak belirli nükleer enerji ve doğal gaz yatırımlarının sürdürülebilir olarak tanımlanması önerisini resmi olarak duyurdu.  

AB’den beklenen nükleer ve doğal gaz yeşil yatırım önerisi

Enerji Günlüğü - AB Komisyonu, belirli koşullar altında doğal gaz ve nükleer enerjinin yeşil yatırım olarak tanımlanmalarını önerdi.

AB Komisyonu, nükleer enerji ve doğal gazın sürdürülebilir yatırım olarak tanımlanması için kriterlerde yapılan revizyonları bugün kamuoyu ile paylaştı. 

Komisyon, doğal gazdan enerji projelerine kWh başına 270 gram olan karbondioksit salım limitini veya gelecek 20 yıl kW başına yıllık karbon emisyonunu 550 kg seviyesinin altında tutma hedefini karşılamaları için 2030 yılına kadar süre verdi.  

Nükleer enerji projelerine de yeşil yatırım olarak tanımlanmak için 2045 yılından önce inşaat izni alma, santrallere ev sahipliği yapacak ülkelerin nükleer atıkları ortadan kaldırmak için planları ve fonları olması şartı getirildi. 

HÜKÜMETLERE 6 AY SÜRE

AB hükümetlerinin ve AB Parlamentosu'nun Komisyon'un bu teklifini gözden geçirmek için 6 aylık süreleri olacak. AB Komisyonu'nun teklifinin yasalaşmasının önlenmesi için AB Parlamentosu'nda 353 üyenin aleyhte oy vermesi gerekiyor. Yeşiller'in AB Parlamentosu'nda hali hazırda 250 civarında sandalyeleri bulunuyor. 

AVUSTURYA BAŞBAKANINDAN TEPKİ

Öte yandan Avusturya Başbakanı Karl Nehammer, nükleer enerjinin ne sürdürülebilir ne de yeşil olduğunu açıkladı. Nehammer, AB Komisyonu’nun doğal gaz ve nükleer enerjinin sürdürülebilir yatırım olarak tanımlanmasına karşı hukuki seçenekleri gözden geçireceklerini belirtti.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler