1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB ortak gaz alımına 39 şirket katıldı

AB ortak gaz alımına 39 şirket katıldı

Avrupa Birliği’nin (AB) kurduğu gaz alım mekanizmasının üçüncü ihale turuna 39 şirketin katıldı ve 16,49 milyar m3 talep oluştu.

AB ortak gaz alımına 39 şirket katıldı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin ortak doğal gaz alımı için kurulan mekanizma çerçevesinde gerçekleştirilen üçüncü ihalede 39 şirketten 16,49 milyar m3 talep geldi. 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, AB’nin ortaklaşa gaz satın alma operasyonunun üçüncü turunun tamamlandığını açıkladı. İhale Aralık 2023'ten Mart 2025'e kadar olan gaz teslimatlarını kapsıyor.

Üçüncü ihalede Avrupa'dan 39 şirketin 16,49 milyar metreküp gaz alımı için talepte bulunduğunu bildiren Sefcovic, bunun şirketlerin arz güvenliğini artırma ve daha iyi fiyatlar üzerinde pazarlık yapma fırsatı olarak ortak gaz alımıyla ilgilendiklerini kanıtladığını dile getirdi. 

Uygulamayla Rus doğal gazı alımını azaltmaya çalışan AB'nin ortak pazar gücünü kullanarak uluslararası tedarikçilerle daha iyi fiyatlar müzakere etmesi böylece gaz depolarını koordineli ve zamanında yeniden doldurarak gelecek kışa hazırlık yapılması hedefleniyor. AB Komisyonu, enerji şirketlerinin birlikte gaz alımı için kurulan mekanizma çerçevesinde ilk talep toplama sürecinin 25 Nisan’da başlatmıştı. Sisteme kayıtlı şirketlerin talepleri birleştirilerek küresel piyasalarda ihaleye çıkılıyor. Bir yıl içinde her 2 ayda bir düzenli olarak yeni ihaleler yapılıyor. 

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler