1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB’nin ilk ortak gaz alım ihalesinde teklifler alındı

AB’nin ilk ortak gaz alım ihalesinde teklifler alındı

Avrupa’nın ilk ortak gaz alım ihalesine 110’dan fazla şirket katıldı ve toplam 10,9 milyar metreküplük hacim eşleştirildi.

AB’nin ilk ortak gaz alım ihalesinde teklifler alındı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği’nin (AB) ortak gaz alımı için düzenlenen ilk ihalede 10,9 milyar metreküplük bir hacim eşleştirildi. 

Avrupa ülkeleri, gelecek kış döneminde gaz depolarını birlikte doldurmaya hazırlanıyor. Avrupa Birliği’nin (AB) ortak doğal gaz alımı için kurduğu yeni mekanizma çerçevesinde ilk teklifler toplandı. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ilk ihalede toplam 11,6 milyar metreküplük gaz taleplerine 25 uluslararası tedarikçinin 13,4 milyar metreküpü aşan arz teklifi sunduğunu belirtti.

Sefcovic, gaz hizmet sağlayıcısının, en cazip teklifleri müşteri talepleri ile eşleştirdiğini kaydederek, toplam 10,9 milyar metreküplük bir hacmin eşleştirildiğini, bunun yaklaşık yüzde 20'sinin sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG), yüzde 80'inin de boru hattı gazı olduğunu söyledi. 

AB ortak gaz alım mekanizmasına 110'dan fazla şirketin katıldığını ifade eden Sefcovic, ihaledeki fiyatların alıcı ile satıcı arasında belirleneceğini de sözlerine ekledi.

AB, geçen hafta ilk gaz alım ihalesini başlatmış, Avrupa'dan 77 şirket Mayıs 2024'e kadar toplam 11,6 milyar metreküp gaz alımı için talepte bulunmuştu.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler