1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Avrupa ilk ortak gaz alımını Nisan’da yapacak

Avrupa ilk ortak gaz alımını Nisan’da yapacak

Avrupa Birliği’nin (AB), Nisan ayında ilk ortak doğal gaz alım ihalesini yapması ve yıl ortasında ilk tedarik anlaşmasını imzalaması bekleniyor.

Avrupa ilk ortak gaz alımını Nisan’da yapacak

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği üyesi ülkelerin ilk ortak doğal gaz tedarik anlaşmasını Haziran veya Temmuz ayına kadar imzalanması bekleniyor. Ortak gaz alım ihalelerinin ise yıl boyunca yapılacağı kaydediliyor.

Rusya’ya doğal gaz bağımlılığını azaltmak için harekete geçen Avrupa Birliği (AB), doğal gaz arz güvenliğini sağlamak için ortak gaz alımına başlıyor. Konuya yakın bir kaynağın verdiği bilgiye göre, Avrupa Birliği’nin (AB) üye devletler için ilk ortak gaz satın alma ihalesini Nisan ayı sonunda başlatması ve ilgili sözleşmelerin bu yaz imzalanması bekleniyor. Bu yıl en az 13 milyar m3 gaz satın alınmasının beklendiği belirtiliyor. 

Ortak gaz satın alma platformunu organize etmek ve işletmek üzere seçilen kapasite rezervasyon platformu Prisma, toplam talep ile tedarikçiler arasında eşleştirmeyi kolaylaştırmak üzere çalışıyor. 

İHALELER YIL BOYUNCA YAPILACAK

Bilgi veren kaynak, ilk tedarik anlaşmasının Haziran veya Temmuz ayına kadar imzalanmasının beklendiğini, ancak ihalelerin yıl boyunca yapılacağını söyledi. Toplam talebin, 27 AB üyesi artı Ukrayna, Moldova ve Sırbistan'dan oluşan alıcılarla önümüzdeki üç yıl içinde platformda ihale edilmek üzere 23-24 milyar m3 düzeyine ulaşması bekleniyor. 

ORTAK ALIM GAZ KITLIĞI VE YÜKSEK FİYATLARI ÖNLEYECEK

Avrupa Komisyonu (AK), bir gaz şirketinin diğer küçük şirketler adına pazarlık yaptığı merkezi bir alıcı programı öngörüyor. AK Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, ortak gaz satın alma planının gaz kıtlığına karşı koruma sağlayacağını ve yüksek enerji fiyatlarıyla mücadele edeceğini açıkladı.

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaştan önce AB'nin ihtiyaçlarının %40'ını karşılayan Rus gazının büyük oranda kesilmesi nedeniyle Avrupa’da arza yönelik yoğunlaşan endişelere bağlı olarak geçen yıl gaz fiyatları tarihi rekor seviyelerine ulaşmıştı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler