1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB ortak gaz alımına 107 şirket katıldı

AB ortak gaz alımına 107 şirket katıldı

Avrupa Birliği’nin (AB) kurduğu gaz alım mekanizmasına şimdiye kadar 107 şirketin katıldı ve ilk ihalede 77 şirket 11,6 milyar m3 talep oluşturdu.

AB ortak gaz alımına 107 şirket katıldı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), üye ülkelerin ortak doğal gaz alımı için kurulan mekanizma çerçevesinde gerçekleştirilen ilk ihalede 77 şirketten 11,6 milyar m3 talep geldi.

Avrupa Komisyonu AB Enerji Platformu kapsamında ortak gaz alımı için ilk uluslararası ihaleyi başlattı. İlk ihale için 15 Mayıs'a kadar teklif sunulabilecek. 

Avrupa Birliği Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Brüksel'de, Avrupa'daki enerji şirketlerinin birlikte doğalgaz alımına ilişkin basın toplantısı düzenledi. enerji arz güvenliğini artırmayı ve yüksek gaz fiyatlarıyla mücadele etmeyi hedeflediklerini belirten Sefcovic, piyasa tepkisinin olumlu ve cesaret verici olduğuna dikkati çekti. 

Sefcovic, kurdukları gaz alım mekanizmasına şimdiye kadar 107 şirketin katıldığını söyledi. İlk ihalede Avrupa'dan 77 şirketin Mayıs 2024'e kadar toplam 11,6 milyar metreküp gaz alımı için talepte bulunduğunu bildiren Sefcovic, bu miktarın 2,8 milyar metreküpünün LNG olduğunu dile getirdi.

RUSYA’YA 11’İNCİ YAPTIRIM PAKETİ HAZIRLANDI

Öte yandan Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya yönelik hazırladığı 11'inci yaptırım paketinin, mevcut yaptırımların delinmesini önlemeye ve yaptırımlardaki boşlukları gidermeye odaklandığını açıkladı. Yaptırım paketinin ayrıntılarını açıklayan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, transit yasağına ileri teknoloji ve uçak parçaları gibi daha fazla ürün ekleneceğini, bu ürünlerin de üçüncü ülkelerden Rusya'ya geçemeyeceğini belirtti.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, AB’nin Rusya’ya yönelik 11'inci yaptırım paketinin son olmadığını, başka yaptırım paketlerinin de hazırlanacağını söyledi.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler