1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. AB ortak hidrojen alımını hedefliyor

AB ortak hidrojen alımını hedefliyor

Avrupa Birliği (AB), doğal gazın ardından hidrojen ve yeşil teknoloji için gerekli ham maddelerin de ortaklaşa alınmasını değerlendiriyor.

AB ortak hidrojen alımını hedefliyor

Enerji Günlüğü - İlk ortak doğal gaz alımını gerçekleştiren Avrupa Birliği (AB), hidrojen ve kritik ham maddeleri de ortaklaşa satın almayı değerlendiriyor.

Avrupa Birliği (AB), doğal gazın ortaklaşa satın alınması uygulamasının başarıya ulaştığını değerlendirerek hidrojen ve yeşil teknoloji için gerekli ham maddelerin de ortaklaşa alınmasını değerlendiriyor. 

Finacial Times'ın haberine göre Rusya’ya enerji bağımlılığını sonlandırmak için yola çıkan Avrupa Birliği, ortaklaşa doğal gaz alımının ilk turuna önde gelen enerji oyuncularının bir çoğunun katılması ve 2023 sonu için hedeflenen 13,5 milyar metreküp gazın yüzde 80'inden fazlasının, 10,9 milyar metreküp, satın alınabilmesinin ardından diğer kritik alanlarda da ortaklaşa satın alma yapacak. Brüksel, hidrojen ve yeşil teknolojiler için malzeme alıcılarını ve satıcılarını eşleştirmek için bir platform oluşturmaya çalışıyor.

“ORTAK GAZ ALIMININ İLK TURU KAYDA DEĞER BİR BAŞARI OLDU”

AB Komisyonu'nun ortaklaşa gaz alım platformunun yönetiminden sorumlu isim olan Maros Sefcovic yaptığı açıklamada, ilk turun kayda değer bir başarı olduğunu, ancak satın alınan gaz miktarının hala AB'nin toplam kullanımının küçük bir parçası olduğunu vurguladı. Sefcovic, ilk tur ihaleye 18,7 milyar metreküp tekliği geldiğini, kontrat şartları ve fiyat nedeniyle hepsinin kabul edilmediğini belirtirken, ilk tura 110 enerji alıcısının katıldığını da ifade etti.

Ortaklaşa doğal gaz alımının ilk turuna Fransa'dan Engie, Norveç'ten Equinor ve İsveç'ten Axpo gibi şirketler katıldı. İtalya'dan Eni gibi şirketler ikinci tura katılmayı planlıyorlar.  

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler