1. HABERLER

  2. PETROL

  3. AB Rus petrol ambargosunda muafiyet çözümü

AB Rus petrol ambargosunda muafiyet çözümü

AB, petrol ihtiyaçlarını boru hatları yolu ile Rusya'dan temin eden Çekya, Slovakya ve Macaristan'a Rusya'ya petrol ambargosundan muafiyet teklif etti.

AB Rus petrol ambargosunda muafiyet çözümü

Enerji Günlüğü - AB, Rusya'ya petrol ambargosunu kabul etmeleri için Macaristan, Slovakya ve Çekya'ya muafiyet önerdi.

Baltık ve Kuzey Denizi'ne doğrudan erişimleri olmayan, petrol ihtiyaçlarını boru hatları yolu ile Rusya'dan temin eden Çekya, Slovakya ve Macaristan'a Rusya'ya petrol ambargosundan muafiyet teklif edildi. AB diplomatlarının verdikleri bilgilere göre, Rusya'ya karşı 6'ncı yaptırım paketini hazırlayan ve bu pakette Rusya'dan petrol alımına ambargonun da yer almasını isteyen AB, petrolde Rusya'ya çok yüksek oranlarla bağımlı olan üye ülkelere muafiyet önerdi.  

Diplomatlara göre, Çekya'ya 2024 yılı ortasına kadar, Slovakya ve Macaristan'a ise bu ambargoya uymaktan muaf olmaları imkanı verildi. 

"RUSYA ARTIK GÜVENİLİR BİR PARTNER DEĞİL"

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de yaptığı açıklamada, Rusya'ya petrol ambargosunun kolay olmayacağını, ancak Rusya'ya uzun süre para transfer etmeye devam edemeyeceklerini söyledi. AB'nin doğal gazda da Rusya'ya bağımlılığını azaltması gerektiğini ifade eden Von der Leyen, Rusya'nın artık güvenilir bir partner olmadığını öne sürdü. Ukrayna'daki savaş ve uygulanması gereken yaptırımların AB ekonomisi için bir stres testinde fazlası olduğunu belirten Von der Leyen, "Yeni yaptırım paketinin uzun zaman da alsa onaylanacağından eminim" dedi. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler