1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. AB Rusya’ya petrol ithalatı yasağında anlaştı

AB Rusya’ya petrol ithalatı yasağında anlaştı

Rusya'dan Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere petrol ithalatının yüzde 90'ı yıl sonuna kadar kesilecek. Boru hattı ile taşınan petrol bu yasaktan geçici olarak muaf tutulacak.

AB Rusya’ya petrol ithalatı yasağında anlaştı

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB) üyeleri Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90'ının yasaklanması için "prensipte" anlaştılar.

Avrupa Birliği üyesi ülkelerin lideri Rusya'dan petrol ithalatının yasaklanması konusunda "prensipte" anlaşmaya vardılar. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupalı liderlerin Rusya'dan AB'de petrol ithalatının yasaklanmasında anlaştıklarını, varılan anlaşma ile Rusya'dan AB'ye petrol ithalatının yüzde 90'ının yıl sonuna kadar kesileceğini duyurdu.  

“KALAN %10’U DA YAKIN ZAMANDA ÇÖZECEĞİZ”

Von der Leyen, "Avrupa Konseyi, Rus petrolü ithalatının neredeyse yüzde 90'ına yıl sonuna kadar bir yasak getirebilecek duruma geldi. Bu ileri doğru önemli bir adım. Geriye yüzde 10 kalıyor, boru hatları ile gelen bu yüzde 10'u da yakın zamanda çözeceğiz" dedi.  

İLK ETAPTA İTHALAT ÜÇTE İKİ ORANINDA AZALACAK

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, Rusya'dan petrol ithalatına yasağın ilk etapta Rusya'dan yapılan ithalatın üçte iki oranında azalmasını sağlayacağını duyurdu. Michel, AB'nin aldığı kararın Kremlin üzerinde ekonomik baskıyı maksimum seviyede güçlendirme yönünde bir çaba olduğunu vurguladı.

 BASKILAR İSTİSNALARI BERABERİNDE GETİRDİ

AB üyesi Macaristan, Slovakya, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan'a belirli bir süre için istisna uygulanması kararlaştırıldı. Kararın, Macaristan Başbakanı Viktor Orbán'ın haftalardır süregelen baskısı nedeniyle alındığı ve Orbán'ın AB'ye karşı zafer kazandığı yorumları yapılıyor. 

AB liderleri zirvesi için hazırlanan karar taslağında Rusya'ya yönelik 6'ncı yaptırım paketine de yer verilmişti.  Altıncı yaptırım paketinde Rusya'dan petrol ve petrol ürünleri ithalatına yasak da var.  

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler