1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Gazprom, Almanya’ya gaz sevkiyatını azalttı

Gazprom, Almanya’ya gaz sevkiyatını azalttı

Rus kamu doğal gaz şirketi Gazprom, Almanya'ya gönderdiği doğal gaz miktarını yarıdan fazla azalttı. Gazprom İtalya ve Fransa'ya gaz akışını da azalttı.

Gazprom, Almanya’ya gaz sevkiyatını azalttı

Enerji Günlüğü - Rusya’nın Almanya’ya gaz sevkiyatı yarıdan fazla düşerek günde 70 milyon metreküpün altına indi.

Gazprom, Almanya'ya giden gaz miktarını Kuzey Akım Doğal Gaz Boru Hattı’ndaki ekipman hizmeti nedeniyle günde 70 milyon metreküpün altına, yani mevcut oranın yarısından daha azına indirdiğini açıkladı. Gazprom Salı günü Kuzey Akım’dan gaz akışını günde 167 milyon metreküpten 100 milyona indirdiğini açıklamıştı. Ancak bir gün sonra Çarşamba günü yaptığı açıklamada hattan gaz akışını 67 milyon metreküpe indireceğini duyurdu.

“KARAR TEKNİK DEĞİL, POLİTİK”

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise Gazprom’un aldığı bu kararın teknik bir nedene dayanmadığını ve politik bir kara olduğunu açıkladı.

Almanya'nın enerji piyasası düzenleyici kurumu (Bundesnetzagentur-BNetzA) başkanı Klaus Mueller ise, Gazprom'un Almanya'ya gönderdiği gaz miktarındaki düşüşün Avrupa'nın en büyük ekonomisinin kış aylarında problemler yaşayabileceğine yönelik uyarı işareti olduğunu söyledi.  Rheinische Post gazetesine konuşan Mueller, "Gazprom'un doğal gaz miktarını daha da azaltması durumumuzu ciddi şekilde kötüleştirir. Depolama tesislerinin kış aylarına kadar doldurulması önemli" dedi. 

Mueller, Rusya'nın doğal gaz arzının durdurup durdurmayacağı yönündeki soruya, "Rusya şu ana kadar Almanya'ya gaz satmaya devam etmek istediğini ifade etti. Ancak hiç bir olasılığı göz ardı edemeyiz" yanıtını verdi.

Öte yandan Almanya hükümetinin, gaz tedarikini sürdürmek için Gazprom iştiraki olan fakat Almanya devleti kontrolüne geçen Gazprom Germania şirketine 10 milyar avroluk kredi sağlamayı planladığı belirtiliyor. Bu gelişme, Kuzey Akım’daki gaz kısıntısının bir nedeni olarak değerlendiriliyor. 

UNİPER AÇIKLAMA YAPTI

Rus gazının Almanya'daki en büyük ithalatçısı olan Uniper, dün Rusya'dan gelen gaz miktarının belirlenmiş hacmin yüzde 25 altında kaldığını duyurdu.  Uniper sözcüsü yaptığı açıklamada, "Bugün üzerinde anlaşılmış miktardan yüzde 25 daha az gaz geldi. Kayıp olan miktarı diğer kaynaklardan telafi ettik" dedi.

İTALYA’YA GAZ AKIŞI DA AZALDI

Enerji şirketi ENI de, Gazprom'un Çarşamba günü İtalya'ya gaz arzını da yaklaşık %15 oranında azalttığını açıkladı.

FRANSA’YA RUS GAZI AKIŞI %60 AZALDI 

Öte yandan, Fransa’nın doğal gaz boru hattı operatörü GRTgaz, Rusya'dan ithal edilen gaz miktarında son dönemde bir düşüş yaşansa da yaz ayları için bir tedarik riski bulunmadığını duyurdu.  GRTgaz sözcüsü, yılın ilk 5 ayında Fransa'nın doğu sınırından, esas olarak Almanya üzerinden gelen boru hatları ile gelen gaz miktarının 2021'e göre yüzde 60 azaldığını, ancak bu açığı İspanya üzerinden ithalatı artırarak ve metan terminallerinin kapasitelerini yükselterek telafi ettiklerini söyledi. Sözcü ayrıca, Fransa'nın doğal gaz depolarına az pompalamaya önceki yıllara göre daha erken başladıklarını ve depolardaki gaz oranını yüzde 19'dan yüzde 55'e çıkardıklarını belirtti. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler