1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Alman enerji devi Uniper’den rekor zarar

Alman enerji devi Uniper’den rekor zarar

Rusya'dan gelen doğalgaz akışında yaşanan aksaklıkların yarattığı sorunlarla boğuşan Uniper, yılın ilk yarısında 12,3 milyar avro zarar açıkladı. 

Alman enerji devi Uniper’den rekor zarar

Enerji Günlüğü - Almanya merkezli enerji şirketi Uniper, Rusya'dan yapılan gaz tedarikindeki düşüş nedeniyle ilk yarıda 12,3 milyar Euro zarar ettiğini açıkladı. 

Avrupa’nın en büyük Rus gazı ithalatçısı Alman Uniper, 2022 yılı ilk yarısı için Almanya tarihinin en büyük zararını açıkladı. Ukrayna işgali ardından yaşanan gerilimle Rus doğalgaz dağıtımlarındaki dramatik düşüşün etkisiyle şirket, 12,3 milyar avro zarar ettiğini açıkladı.

Açıklamada şirket, IFRS (Uluslararası Finansal Raporlama Standartları) açısından, gelecekteki gaz kıtlığı nedeniyle 6,5 milyar Euro, Nord Stream 2’de yaşanan sorunlar nedeniyle 2,7 milyar Euro zarar ettiğini belirterek, geri kalan kısmın artan küresel emtia fiyatlarından kaynaklandığını kaydetti.

“ZARAR ETMEK PAHASINA ALMANYA’NIN GAZ ARZINI DENGELİYORUZ”

Uniper CEO’su Klaus-Dieter Maubach şirket toplantısında yaptığı açıklamada, Avrupa’nın bu kış sert bir enerji görünümüyle karşı karşıya olduğu uyarısında bulunarak, “Uniper Rusya’dan tedarik edilen gazda yaşanan keskin düşüş nedeniyle milyarlarca avro zarar etmek pahasına Almanya’nın gaz arzını dengelemek konusunda aylardır hayati bir rol oynuyor” ifadesini kullandı.

SPOT PİYASADAN PAHALI GAZ SATIN ALDI

Şirket, Haziran ayından bu yana Rusya’daki gaz teslimatlarında yüzde 80’e varan bir düşüşle zor durumda kaldı. Şirket, Almanya’daki müşterilere gaz sağlamak için sözleşmeden doğan yükümlülüklerini yerine getirmek için spot piyasadan pahalı gaz satın almak zorunda kaldı. 

Çoğunluğu Fin kamu kuruluşu Fortum’a ait olan Uniper, geçen ay Alman hükümetinden bir kurtarma desteği almıştı. Almanya hükümeti, Uniper’le imzaladığı kurtarma anlaşması kapsamında 7,7 milyar avro destek verecek ve bunun karşılığında şirketin %30 hissesini satın alacak. Böylece Fortum’un hisseleri azalacak.

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler