1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Almanya Uniper’i kamulaştırdı

Almanya Uniper’i kamulaştırdı

Finlandiyalı Fortum, Alman doğal gaz tedarik devi Uniper'deki yüzde 56 hissesini 500 milyon euro karşılığında Alman hükümetine sattı. 

Almanya Uniper’i kamulaştırdı

Enerji Günlüğü - Alman hükümeti, Finlandiya kamu şirketi Fortum'un çoğunluk hissesine sahip olduğu enerji şirketi Uniper'i kamulaştırdı.

Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Alman hükümetinin enerji şirketi Uniper'e 8 milyar euro sermaye aktarılacağı belirtilerek, hükümetin Finlandiya merkezli Fortum'un Uniper'deki yüzde 77,9'luk hisse payının hisse başına 1,70 euro karşılığında alacağı aktarıldı.

Bakanlığın açıklamasında, sermaye artırımının ve hisse alımının tamamlanmasının ardından hükümetin Uniper'in yaklaşık yüzde 99'una sahip olacağı belirtilerek, böylece hane halkı ve şirketler için enerji arzının güvence altına alınacağı vurgulandı.

FORTUM ANLAŞMAYI DUYURDU

Fortum da bir açıklama yaparak, Alman doğal gaz tedarik devi Uniper'deki yüzde 56 hissesini 500 milyon euro karşılığında Alman hükümetine satmak için anlaşmaya vardığını duyurdu. Finlandiya kamu şirketi Fortum, enerji şirketi Eon'dan Uniper'in yüzde 46,6'lık hissesini 2018'de satın almış ve ardından kurtarma paketi görüşmelerine kadarki süreçte hisse payını yüzde 77,9'a çıkarmıştı.

Almanya'nın en büyük Rus gazı ithalatçısı konumundaki Uniper, Rusya’dan yeterli miktarda tedarik sağlayamayınca piyasalardan daha yüksek fiyatlardan aldığı gazı müşterilerine, kriz öncesi yapılan anlaşmalar kapsamında, çok düşük fiyatlara satmak zorunda kalmış bu nedenle mali açıdan zor bir duruma düşmüştü.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler