1. HABERLER

  2. SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK

  3. AB tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklıyor

AB tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklıyor

Avrupa Birliği (AB), deniz kirliliğini azaltmak amacıyla 2021 yılından itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasakladı.

AB tek kullanımlık plastik ürünleri yasaklıyor

Enerji Günlüğü - Avrupa Birliği (AB), deniz kirliliğini azaltmak amacıyla 2021 yılından itibaren tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasakladı.

Avrupa Birliği (AB) Konseyi, daha önce Avrupa Parlamentosu (AP) tarafından da onaylanan tek kullanımlık plastik ürünlerin kullanımını yasaklamaya yönelik düzenlemeyi kabul etti. AB Konseyi tarafından kabul edilen düzenleme çerçevesinde, Avrupa sahillerinde en sık bulunan 10 adet tek kullanımlık plastik ürünün yanı sıra terk edilmiş olta takımı ve okso-bozunabilir plastiklerin kullanımı yasaklandı. Üye ülkeler bu düzenlemeyi 2 yıl içinde kendi yasalarına adapte edecekler.

Deniz kirliliğinin en büyük kaynağı olan ve alternatifleri kolayca bulunabilen bu tek kullanımlık plastik ürünler, 2021 yılından itibaren piyasalardan kaldırılacak. Plastik kulak pamukları, çatal-bıçak setleri, tabaklar, pipetler, içecek karıştırıcılar, balon çubukları ve gıda kapları AB ülkelerinde kullanılmayacak.

Ayrıca, AB üyesi ülkeler, 2029 yılına kadar da tek kullanımlık plastik şişelerin yüzde 90’ını toplama hedefi koyacak.

Önceki ve Sonraki Haberler